kiskert

2020.07.10. 08:30

Gyomok, mindent ellepő gyomok mindenhol

Az elmúlt hetek időjárása nem feltétlenül kedvezett a növényeinknek, nem úgy a gaznak.

Human hand weeding garden and taking care for plants.

Forrás: ÉM

Fotó: unknown

A kertet művelő már csak olyan, hogy órákig is képes mesélni arról, milyen aktuális munkák vannak, mit terem, mi nem, milyen bogárral találkozott, mi a helyzet a gyümölcsfákkal, miért virágzik – nem virágzik – a rózsa, és még sorolhatnánk. Ha mostanság valaki a kerti munkákról mesél, biztos, hogy elsők között említi a mindent ellepő gyomokat.

Elő a szerszámmal

Ha huzamosabb ideig esős az idő, akkor a gyakorlott kertészkedő már tudja, hogy itt az ideje megélezni a kapát és megfenni a kaszát, sarlót, – vagy ma már inkább damilt cserélni a szegélyvágóban és benzint tölteni a fűnyíróba. A gyomnövényeknek ugyanis nem gond a hideg, vagy, hogy nem süt a nap, viszont, ha esőt kapnak, akkor mérhetetlenül eltudnak szaporodni, akár néhány nap alatt is. A legtöbbjük pedig azonnal szórja a magjait, és terjeszkedik.

Az elmúlt hetekben pedig, ha nem esik az eső, akkor hatalmas a hőség, magas a pára, és az UV-sugárzás, így huzamosabb időt nem ajánlott – és nem is lehet – eltölteni a szabadban. Ugyanakkor sokszor olyan még a sár, hogy a kapát használni nem lehet, ezért kézzel kell nekiesni az ágyásoknak, így mindenki versenyt fut a gyomokkal.

Hasznos a kapálás

Pedig a kapálás nagyon hasznos, és többször is megírtuk már nem csak a gyomok eltüntetésében van szerepe, hanem abban is, hogy fellazítsuk a talajt, ami így jobban megtartja a nedvességet és csökken a párolgása. Persze mind a nedvesség megtartásában, mind a gyomok elleni harcban már régóta tudjuk, hogy a mulcsolás a legjobb megoldás. Mivel pedig vágni való fű bőven akad mindenhol, így érdemes annak is kipróbálni a kaszálékkal az ágyásokban a sorok, növények közti takarást, aki eddig valamiért ódzkodott tőle.

De egyre több helyen kerül vissza a használatba a geotextil, vagy a fekete fólia is, amelyeket korábban az epernél használtak inkább, de ma már egyre elterjedtebb más növények, például a palánták esetén is.

A gyomok ellen többen ajánlanak olyan praktikákat is, mint az ecet, a forró víz, a só –, hogy ezek mennyire válnak be, annak kapcsán megoszlanak a vélemények. Az lényeges, hogy gyomirtó vegyszereket csak olyan helyen használjunk, ahol megfelelő távolságra vagyunk a haszonnövényektől!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában