szabadidő

2020.07.29. 20:00

Biztonságosak a kalandparkjaink

Régiónkban továbbra is zavartalanul kalandozhatnak a szórakozni vágyó családok.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

„A kalandpályák 6 százalékának használatát tiltotta meg ideiglenesen a fogyasztóvédelmi hatóság az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt szezonnyitó vizsgálata következtében” – derült ki a szaktárca pénteki közleményéből. A szakemberek öt megyében – Győr-Moson-Sopron, Pest, Vas, Veszprém és Zala – összesen kilenc kalandparkban, ötvenhat kalandpálya esetében tártak fel mulasztásokat. A régiónkban működő kalandparkok változtatás nélkül működhetnek betartva a szükséges óvintézkedéseket.

– A járványügyi előírások szempontjából a kalandparkok a szabadidős tevékenység kategóriába esnek – mondta Szentesi Szabolcs, a Miskolctapolcai Kalandtúra Park vezetője. – A kijárási korlátozások ideje alatt egyáltalán nem nyitottunk ki.

Fertőtlenítik a felszerelést

Amióta feloldották a veszélyhelyzetet, azóta egy háztartásban élő családtagok jöhetnek.

– Egyszerre mindig csak egy családot fogadunk, így be tudjuk tartani a javasolt védőtávolságot – tette hozzá. – A dolgozóinktól azt kérjük, hogy viseljenek maszkot, a betegektől pedig azt, hogy inkább ne jöjjenek. A felszerelés és a sisak fertőtlenítése rendszeres, amit speciális, erre kifejlesztett sprével végzünk, de ez már a járvány előtt is így volt. A kalandpályáink biztonságosak, 2015-ös működésünk óta még egyszer sem történt baleset, még senki nem esett le. Maximum kisebb, felületi sérülések történtek. Ez annak is köszönhető, hogy mielőtt bárkit fel­engedünk a pályára, képzett túravezetőnktől kap oktatást. 14 éves kor alatt csak 16 év felettivel közösen lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Oktatást tartanak

Közelünkben a Kalandpark Szilvásvárad teljesen nyitott területen helyezkedik el, ezért a rendezvényekhez hasonló előírások vonatkoznak rá.

– A másfél métert a park egész területén könnyen be tudják tartani vendégeink, egyedül a pénztárnál kell erre különös figyelmet fordítani. Az eszközök, felszerelések fertőtlenítése bevett dolog. Az esetleges balesetekre kidolgozott protokollunk van, de erre nagyon vigyázunk, úgyhogy nálunk még nem történt ilyesmi. A vendégeink megfelelő oktatásban részesülnek, és elegendő személyzet tartózkodik a pálya alatt – tudtuk meg a vezetőségtől.

Csak saját felelősségre

Az Avalon Park Maya Játszóparkjában az eddigiekhez hasonlóan most is kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniára és a biztonságra.

– Saját belső minőségirányítási kollégáink vannak, akik odafigyelnek a higiéniás rendszer fenntartására és javítására – adta tudtul Tóth Eszter Anna kommunikációs és marketingigazgató. – A június végi nyitás óta a játszópark zárt játszóházában maximáljuk a látogatók létszámát. A belépés csak és kizárólag egészséges gyermekek és felnőtt kísérők számára megengedett. A normál takarításon felül a játékelemeket, székeket és asztalokat, közösségi tereket, mosdókat naponta többször takarítjuk és fertőtlenítjük. Megkérjük kedves vendégeinket, hogy tartsák be egymástól az előírt védőtávolságot, a játékok használata előtt és után is legyenek szívesek kezet mosni, és amennyiben lehetséges, a kártyás fizetést részesítsék előnyben. Parkunkban történtek már kisebb balesetek, ilyenkor a személyzet az eset súlyosságának függvényében jár el.

(A borítóképen: Rozsnyai Áron az Avalon Park Maya Játszóparkjában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában