levendulamánia

2020.07.05. 18:30

Az étlapon is szerepel a levendula virága

Ízesíthetünk vele péksüteményt, de használhatjuk fűszernövényként is a konyhában.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

Igazi ínyenc­ségnek számít a kulináris különlegességek között a levendula használata, pedig régóta tudjuk, hogy illatos virága ehető gyógynövény. A miskolci Végállomás Bistorant ételeiben is szerepel a levendula. Hornyák Tibor, az étterem séfje néhány kulisszatitkot árult el nekünk.

Mártásba, szószba

A zöldséges csirkesaslik, grill sárgadinnyével, amihez levendulás mártás dukál.

– Szárnyas pecsenyelét készítünk, és abba teszünk levendulát, valamint a sárgadinnyét forgatuk meg levendulás vajban – árulja el a séf – Kicsit jobban kihozza a sárgadinnye ízét.

Egy másik ajánlatukhoz pedig házilag készített savanyúságot szolgálnak fel – levendulával.

– Egy sós, fűszeres, ecetes páclét készítünk, amelynek összetevői a felmelegített víz, a tokaji balzsamecet, de minden olyan balzsamecet jó hozzá, ami gyümölcsös, koriandermag, só és méz – avat be a kulináris titkokba a séf. – A legvégén adjuk hozzá a savanyúságokat, mintha dunsztolnánk, és akkor adjuk hozzá a levendula virágát is, morzsolva. Frissességet kölcsönöz az íznek. Egyszerűbb esetekben is használható azonban a levendula fűszerként. Limonádék esetében a mentás, citromfüves változatok kiegészítője.

Házi feladat

A kacsából készült ételeket, a kacsamell mártását a legjobb az otthoni főzésnél egy kis levendulával ízesíteni, ajánlja Hornyák Tibor. Azt is megtehetjük, mondja, hogy a kacsamell mellé tesszük sütéskor. Többnyire rozmaringgal vagy kakukkfűvel szokás ízesíteni, de valamelyik fűszert nyugodtan kiválthatjuk levendulával.

Az egyik titok az, hogy főzés közben sohasem szabad túl sok levendulát hozzáadni a recepthez, mert akkor olyan lesz, mintha parfümöt ennénk, de keserűvé is teheti az ételt.

Hogyan készíthetünk igazán finom limonádét? Először cukorszirupot kell készíteni, amihez 2:1 arányban felfőzzük a vizet és a cukrot, majd amikor felfőtt, akkor levesszük a tűzről. Tegyünk bele egy kevés sót, kihozza az édességet, majd a végén kerül bele a citrom, amit a héjával együtt vékony lapokra szeletelünk úgy, hogy a citrom két végét a szeletelés előtt levágjuk, mert az túl keserű. Ezután lefedjük az edényt, és hagyjuk kihűlni. A limonádéalapunk egy kicsit bekocsonyásodik, a citromnak köszönhetően, amelyhez hozzáadjuk a szódavizet és például a levendulát, mondja Hornyák Tibor.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában