Kártevők

2020.07.12. 09:30

A repce legfőbb ellensége

Az ország több részéből is jelezték a jelenlétét és a kártételét a bogárnak.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Idén nagyon komoly bemutatót lehet tartani a gyerekeknek a kiskertekben, ugyanis a rovarok változatos fajai és példányai jelentek meg szinte mindenhol. Persze korántsem minden rovar kártevő, és kell azonnal megszabadulni tőle, azonban az elmúlt hetekben még a több évtizede kertet művelők is vakargatják a fejüket bizonyos egyedek megjelenésénél, így az ember azt sem tudja, hogy kapjon-e a permetező után, vagy sem...

Mindent elleptek

Így volt ez az utóbbi napokban is, ugyanis az ország számos pontjáról jelezték kertművelők, hogy apró, muslica méretű bogarak lepték el a házfalakat, növényeket, szinte mindent. Nagy nyomozás indult a tekintetben, hogy milyen rovarról van szó, végül a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület egy jó fotó, és Szénási Valentin, az ormányos bogarak szakértője segítségével kinyomozta, hogy a repcebecő-ceutormányos fajról van szó. Az egyesület azt írja, bár a kutató elmondása szerint a faj közönséges, de ilyen mértékű tömeges városi megjelenése eddig példátlan, talán az extrém száraz tavaszhoz lehet köze. A faj egyébként mindenféle káposztafélén megél a tátorjántól a pásztortáskáig, de főként az éppen a napokban betakarítás alatt lévő tavaszi káposztarepce kártevőjeként ismert.

Gyengéjük a sárga

A 2000-es évek elején végzett vizsgálatok szerint a repcebecő-ormányos egyedszáma volt az első vagy a második legmagasabb a repcén károsító Ceutorhynchus fajok közül, ami jelentőségét erősíti. Főként a meleg, csapadékos és párás években kimagasló a kártétele. Eddigi mérések szerint 18-80% közötti termésveszteséget okozhat.

A repcebecő ormányos bogár rajzik június-júliusban és közben a keresztesvirágú növényeket károsítja, Sárga színnel össze lehet csalogatni, az ugyanis vonzza őket, így érdemes lehet vagy mosogatószeres vizet sárga színű tálkákban kihelyezni vagy sárga ragacsos rovarcsapdákat kifüggeszteni. Az összes piretroid hatóanyag csoportba tartozó rovarölő szerrel lehet védekezni ellene, így a Karate, Decis, Sherpa, Cyperkill is megfelelő, azonban érdemes erősen átgondolni a használatukat, ugyanis ezek a méhekre veszélyesek!

Permetezéshez

Ha permeteznénk, akkor tehát érdemes az esti időpontot választani – ez tekintve a kánikulai napokat egyébként is ajánlott, hiszen nagy melegben a permetszer túl gyorsan párolog el, és nem tudja megfelelően kifejteni a hatását. Ha a hőmérséklet engedi a nappali permetezést, akkor a Mospilan ajánlott, amely bár felszívódó szer, de nem károsítja a méheket.

(A borítóképen: Intenzíven pusztítja a növényeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában