turizmus

2020.07.06. 17:30

A külföldi utazás egyelőre még határok között

Kevesebb célpont közül válogathat, aki most szeretne határon túlra utazni.

Bájer Máté

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Hová lehet menni korlátozások nélkül? Kell-e karanténba vonulni, mikor odaérünk vagy hazaérkezünk? Milyen dokumentumokra lehet szükségünk? Milyen korlátozásokat kell betartanunk? Angyal Enikőnek, a Globus Travel Utazási Iroda ügyvezetőjének a tapasztalatai szerint ezek a kérdések foglalkoztatják leginkább azokat, akik a jelenlegi helyzetben külföldi utazásra szánják rá magukat.

Várják a turistákat

– Vannak bőven országok, ahová nem lehet utazni, de olyanok is, amelyek kifejezetten várják a turistákat – véli Angyal Enikő, aki hozzáteszi, hogy ahány ország, annyiféle intézkedés van, mindezt pedig az utazási irodáknak sem könnyű napi szinten követni.

– Görögország az, ahová ettől a héttől repülős charterek is indulnak Magyarországról – buszos utakat már júniusban hirdettünk. Horvátország és Szlovénia felé egyéni utazással mentek ügyfeleink. Július második felében új charteres desztinációk is elérhetővé válnak: Budapestről Törökországba és Egyiptomba indulnak majd járatok.

– Erősen megcsappant a külföldi utakra való érdeklődés az utóbbi időben, így olyanok keresnek minket elsősorban, akik már valamilyen fórumon tájékozódtak a lehetőségekkel kapcsolatban – mondta Bárdos István, a Szerviz Iroda Utazási Központ menedzsere.

Járműtől függ az útirány

– Fontos eldönteni, hogy személyautóval, autóbusszal vagy repülővel szeretne valaki utazni – ez a mi egyik legelső kérdésünk az utasok felé. Amikor ezt tisztáztuk, akkor a lehetőségek is még inkább beszűkülnek. Autóval Horvátország javasolt, busszal Horvátország és Görögország, repülővel pedig csak a görög szigetek, valamint Ciprus és Málta elérhetőek – sorolja Bárdos István, aki szerint sok irodánál hirdetnek egyéb célpontokat is, de amíg a két ország meg nem egyezik a turizmus feltételeiről, addig ezek valójában csak papíron érhetőek el. – Amíg nem tisztázódik, hogy visszafelé kell-e az utasoknak karanténba vonulniuk, addig ezeket az országokat nem nagyon ajánlgatjuk.

Utasbiztosítást érdemes kötni, de sok egyéb kötelezettsége nincs a külföldre indulóknak. Vannak országok, amik az utazás biztonságos voltára szeretnék felhívni a figyelmet, ezzel is csábítva a turistákat.

Ígéret, nem biztosíték

– A ciprusi kormány kijelentette, ha náluk valaki megbetegszik, akkor ők minden költséget állnak – osztotta meg velünk ismereteit Bárdos István.

Aki külföldi útra szánja magát, az szeretné a legtöbbet kihozni a nyaralásból.

– A párommal több fórumon is tájékozódtam, mielőtt választottunk volna – árulta el Füredi Zsanett, akit az akciók csábítottak a határokon túlra. – Görögország lett végül a cél, augusztus végén megyünk, busszal. Eleve itt a legjobb az ár–érték arány szerintem egész Európában, de most talán még kedvezőbbek az ajánlatok.

Szabó Dávid Londonba szeretett volna utazni, de végül lemondott róla.

– Amikor úgy tűnt, hogy egyre több ország megnyitja a határokat, figyeltem a híreket. Egy Angliában élő barátomhoz szerettem volna még tavasszal kilátogatni. Figyeltem, mire kell számítani, ha összejön az út. Amikor legutóbb érdeklődtem, még mindig kötelező volt odaérkezés után a kéthetes karantén, így letettem egy időre a londoni kiruccanásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában