fő az óvatosság

2020.07.12. 14:00

A bankkártya nem gyerekjáték

Felértékelődött a szerepük, de az óvatosság egyébként is nagyon indokolt a pénzt helyettesítő fizetőeszközökkel.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az elmúlt években hazánkban is egyre elterjedtebb lett a bankkártyás fizetés a készpénzes helyett, ahogy pedig arról éppen a napokban számoltunk be: a járványhelyzet alatt kifejezetten megugrott a kártyás tranzakciók száma. A plasztiklap azonban könnyen bajt is okozhat, ha rossz kezekbe kerül.

Marad a 15 ezer

A járványhelyzet előtt a bankkártyáknál ötezer forint volt az a vásárlási limit, amely alatt nem volt szükséges a tranzakció során az azonosításra, vagyis a PIN-kód megadására. A vásárlások érintésmentessé tétele érdekében ezt 15 ezer forintra emelték, amely ugyan megkönnyíti a vásárlásokat, viszont azt a veszélyt is magában rejti, hogy a fizetőeszköz elhagyása vagy ellopása esetén több pénzt tudnak a számlánkról levásárolni. Ez pedig könnyen lehet, hogy év végéig is így marad, ugyanis „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről” szóló törvényjavaslat szerint „a pénzforgalmi szolgáltató nem alkalmaz 2020. december 31. napjáig erős ügyfél-hitelesítést, ha az érintéses elektronikus fizetési művelet egyedi összege nem haladja meg a tizenötezer forintot”.

Ahogy egyre inkább elterjedt a bankkártya használata, úgy merült fel egyre több, modernebb és körmönfontabb módja ezek megszerzésének, lemásolásának, az ezzel kapcsolatos visszaéléseknek.

Elég egy fotó

Éppen ezért a Magyar Nemzeti Bank arra hívja fel a figyelmet, hogy kártyánkra ugyanúgy vigyázzunk, mint a készpénzre. Soha ne engedjük, hogy kikerüljön a kártya a látókörünkből, mivel ma már lehetőség van az érintéses fizetésre is, nem szükséges a terminálba helyezni a kártyát, így ne is adjuk ki a kezünkből. Az üzletekben, vendéglátóhelyeken ugyanis előfordulhat, hogy megpróbálkoznak a kártya lemásolásával vagy lefotózásával. Azt ugyanis fontos tudni, hogy a kártyán szereplő adatok elegendőek az internetes vásárláshoz, így a bűnözők könnyedén elkölthetik a kártyán lévő pénzt.

Az utóbbi hetekben nyilvánosságra is kerültek olyan csalók, akik álprofilokkal a közösségi oldalakon környékeztek meg gyerekkorúakat, és próbálták rávenni őket, hogy fotózzák le szüleik bankkártyáját.

De kedvelt célpont a bank tájékoztatása szerint az ATM is, így érdemes mindig alaposan megnézni a nyílását, nem mozog-e, nem furcsa, nem látunk-e valami szokatlant az automatánál vagy a környékén. A billentyűzetet mindig takarjuk el a másik kezünkkel.

Mindig megpróbálják

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy megyénkben elenyésző az ATM-ekhez kapcsolódó csalások száma, ennek ellenére ők is fokozott körültekintést javasolnak a pénzfelvételnél. Emellett hangsúlyozzák, hogy soha ne tartsa senki a PIN-kódot a kártyával egy helyen, megkönnyítve ezzel a bűnözők dolgát, és hogy ha ellopják a kártyáját valakinek, akkor haladéktalanul intézkedjen a kártya letiltásáról a bankjánál, és értesítse a rendőrséget.

– A tapasztalat az, hogy a tolvajok szinte minden esetben megpróbálkoznak a pénzfelvétellel, méghozzá a lehető leghamarabb, pontosan arra számítva, hogy a sértett is hamar intézkedik a bankjánál. Emellett a vásárlás is gyakori a lopások esetén, ami most a 15 ezer forintos PIN-kód nélküli fizetési értékhatár miatt komoly kárt okozhat – hívta fel a figyelmet Dobi Tamás, a főkapitányság szóvivője.

Éppen a közelmúltban történt egy olyan eset, amikor a vonaton alvó sértett kártyáját egy házaspár ellopta, majd azzal vonatjegyet vásároltak és Mezőkövesdre utaztak, ahol több mint 30 000 forint értékben – a szeszes italtól kezdve az ágyneműhuzaton át a karácsonyfadíszekig – a legkülönfélébb termékeket vásároltak. Látva a sikert másodszor is visszatértek, de ekkor már nem hagyta a rendszer fizetni őket, így elmenekültek, de nem messze onnan elfogták őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában