túrázz az egészségért!

2020.06.14. 07:00

Terápia az erdő „rendelőjében”

A testi- és lelki egészségre egyaránt jótékony hatást gyakorol az erdőben tett, terápiával kiegészített séta.

Detzky Anna

KODAK Digital Still Camera

Forrás: Túraterápia

A Túraterápia csapata két ingyenes rendezvényt is tervez nyárra, egy bemutató kirándulást és egy fogyatékos gyerekek számára szervezett jótékonysági kirándulást.

– Július közepén egy nyitott terápiás túrába lehet majd bekapcsolódni térítésmentesen. Itt a résztvevők megismerhetik a speciális kirándulások egészségre gyakorolt hatásait, a nordic walking módszert. A képzett túravezetőkkel is el lehet beszélgetni, akik között mozgásterapeuta, életmód és táplálkozási tanácsadó, illetve terápiás tréner is van – mondta Progner László bronzjelvényes gyalogos szakáig túravezető, a Túraterápia vezetője. – Egy könnyű 10 kilométeres sétát tervezünk kisebb emelkedőkkel Garadnáról, vagy a Majális parki Királyasztaltól. Augusztus közepén pedig fogyatékos gyerekeket szeretnének bevonni egy kirándulásunkba a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetsége révén, hogy ők se maradjanak ki a túrázás élményéből, miközben egy másik kirándulás bevételét felajánlanánk a szövetségnek. A tervezett események egyelőre szervezés alatt állnak, a pontos időponttal kapcsolatban a Túraterápia honlapját és Facebook-oldalát érdemes majd figyelni.

Kutatások bizonyítják

A kezdeményezés ötletgazdáját kérdeztük a mögötte álló eszmeiségről.

– A túrát és a terápiát külön-külön fogalomként mindenki ismeri, de a kettőt ritkán említik egy kontextusban. Feleségemmel közösen masszázsterápiákkal, mozgásszervi problémákkal, holisztikus és fasciális szemléletű kezelésekkel foglalkozunk. Jómagam, immár több mint három évtizede túrázom, és tíz éve vezetek kirándulásokat. Több éves tapasztalatom során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a kezelések sokkal hatékonyabbak lesznek, ha ezt rendszeres túrázással egészítjük ki, illetve egyes kezeléseket kint végzünk a természetben és a „rendelőnk” az erdő lesz. Személyes meggyőződésemet kutatások is alátámasztják. Húszezer résztvevő bevonásával készült, két éven át tartó vizsgálat tanulságai szerint, ha hetente legalább két órát a természetben töltünk, az a testünkre-lelkünkre gyakorolt pozitív hatással van. Azt is bebizonyították, hogy a betegek hamarabb gyógyulnak azokban a kórházakban, amelynek ablakai fákra, jobb esetben a kórház saját kertjére néznek. A természet zöldje pihentet. Két-három év alatt komoly bázist sikerült kialakítanunk, jelenleg több mint 7 ezren érdeklődnek túráink iránt és követik tevékenységünket. Tavaly körülbelül ezerötszázan vettek részt túráinkon. A túrázást bármely életkorban és edzettségi állapot mellett el lehet kezdeni. A hosszú kilométerek alatt barátságok szövőnek, igazi csapatépítő hatású. Létrejön egy közösség, amelynek tagjai már hívják, várják egymást – magyarázta a túravezető.

Kiegészítő terápia

A speciális terápiás túrák jellegéről is faggattuk Progner Lászlót.

– Kezdetben egyedül vezettem az élmény- és a kalandtúrákat, de tavaly ősztől immár két terapeuta túravezetővel, Miskolcon Vaszkun Anitával, Egerben pedig Dr. Tóth Tündével tartunk hetente terápiás túrákat. Ezek abban térnek el a hagyományos túráktól, hogy a résztvevők számára személyre szabottabbak. Eltérőek a távok, szintemelkedések, menetsebességek, pihenők és speciális kezelések, terápiák is vannak a túra során. Például erdei torna, jógagyakorlatok, légzésterápia, közös meditáció, csoportterápia, közösségépítés, életmódtanácsok. Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy a terápiás túrákat nem a folyó kezelések helyett, annak kiváltására, hanem kiegészítő terápiaként ajánljuk. Jövőbeli tervünk, hogy terápiás túráinkba bevonjuk az orvosokat, egészségközpontokat, terapeutákat, természetgyógyászokat, gyógytornászokat, ezáltal hatékonyabbá téve gyógyító és rehabilitációs tevékenységüket. A terápiás túráinkra jelentkező, prevenciós jelleggel, vagy különféle problémákkal küzdő páciensek számára pedig megfelelő szakembereket tudnánk ajánlani. Terveink közt szerepel további terápiás túravezetők képzése és még több helyen, országosan is, terápiás túracsoportok létrehozása – vetítette előre.

Fizikai és lelki gyógyulás

Végül a terápiás túrázás konkrét egészségvédő hatásairól esett szó.

– Napjaink mozgásszegény életmódja, az ülő testhelyzet súlyosan károsítja a testi-lelki egészségünket: hajlamosít szív-és érrendszeri betegségekre, cukorbetegségre, daganatokra és mozgásszervi panaszokra is. A rendszeres testmozgás javítja a keringést, az alvás minőségét, a légzést és a látást is. Elősegíti az ízületek egészséges működését, megelőzi a hátfájást, a csontritkulást és a cukorbetegséget. Segíti a súlycsökkenést, mérsékeli az Alzheimer-kór és a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Csökkenti a stresszt, gyógyír a kiégésre és meghosszabbítja a várható élettartamot.

Az erdők igazi energiaközpontok, a természet közelsége ellazít és gyógyít. A japánok az 1980-as években alkották meg a sinrinyoku kifejezést, azaz az erdőfürdőzést. Az erdei növények fitoncid vegyületet termelnek, amely megvédi a növényt a fertőzéstől és a megbetegedésektől. A vegyület az emberi szervezetre is ilyen hatást gyakorol. A fák kibocsátják magukból ezeket az illóolajokat, így egynapos sétánk során akár egy hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedésekkel szemben. Az erdőfürdő erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót és a vérnyomást is – sorolta a Túraterápia vezetője.

(A borítóképen: A rendszeres mozgás javítja a keringést, az alvás minőségét, valamint a légzést)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában