Születésnap

2020.06.07. 09:30

Pezsgős koccintással ünnepelték a 90 éves Palotaszállót

1930. június 8-án nyitották meg Miskolc egyik legimpozánsabb építészeti kuriózumát, a Palotaszállót.

Bukovenszki-Nagy Eszter

A Palotaszálló 90. születésnapját ünnepelték

Fotó: Bujdos Tibor

A pompás épület a Bükk szívében, a Hámori-tó partján, három völgy találkozásában épült meg. A szálloda vendégei a Szinva vízesésében, a függőkertben, az erdő zöldjében és a tó smaragdszínű tükrében gyönyörködhetnek.

A hétvégén tűzijátékkal és pezsgős koccintással emlékeztek meg a neves évfordulóra.

A palotaszálló ötletét gróf Bethlen István miniszterelnök vetette fel az 1920-as években. Egy olyan kormányüdülőt képzelt el, ahol fogadásokkal egybekötve ápolhatják a nemzetközi kapcsolatokat. A tervezéssel Lux Kálmán neves építészt bízták meg, aki a Mátyás-korabeli paloták hangulatát felidézve, az 1400-as évek stílusában álmodta meg a hotelt, neoreneszánsz stílusban.

A szálló 1929-ben elkészült, de felavatására csak 1930-ban került sor, azóta várja a festői Bükkbe látogatókat. 1945-ig a vendégek elsősorban a korabeli elit köreiből kerültek ki, konferenciákat rendeztek, hírességeket láttak vendégül. 1933-ban az írókongresszuson részt vett József Attila is, akit megihletett a lenyűgöző környezet: így született a magyar irodalom egy legszebb szerelmes verse, az Óda.

A második világháborúban hadikórházként működött, itt látták el a sebesült orosz katonákat, a háború után pedig 40 évig SZOT-üdülőként üzemelt a szálloda. A lillafüredi Palotaszálló 2015-ben a Magyar Értéktár nemzeti értéke lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában