Multimédia

2020.06.29. 12:00

Okosan okostelefonnal

Még nagyobb élmény a túrázás néhány ingyenes telefonos applikáció segítségével.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A túrázás minden évszakban gyakorolható hobbi. Kiváló túralehetőségek közül választhatunk.

Nagy segítség lehet

Amikor megjelentek a mobiltelefonok és megtanultuk okosan használni őket, az élet számtalan területén okoztak könnyebbséget. Biztonságosabban mehettünk például kirándulni, mert amikor késésben voltunk, csak felhívtuk a családtagjainkat, és nem nyugtalankodtak a hogylétünk miatt. Rosszabb esetben egyből hívhattunk segítséget, ha valamiért pórul jártunk.

Amióta a klasszikus mobilokat felváltották az okostelefonok, a digitális újításoknak köszönhetően naponta találkozunk újabbnál újabb alkalmazásokkal, amelyek még inkább megkönnyítik az életünket. Nincs ez másképp a túrázással kapcsolatban sem: sok ingyenes applikáció közül választhatunk.

Állítható hossz, nehézség

A Túratippek applikáció kiváló a kezdő erdőjárók számára, mert szabadon barangolhatunk a feltöltött útvonalak között, vagy a különböző beállítási funkciók segítségével testre szabhatjuk kirándulásunkat típusa, nehézségi fokozata és hossza szerint. A hagyományos ilyen típusú térképekkel szemben könnyebben kezelhető, egyszerű és átlátható az alkalmazás felülete.

A Természetjáró, a túratervező nevet viselő alkalmazás inkább rutinos túrázóknak ajánlott. Gyakorlatilag hazánk online, interaktív térképes útikönyve gyalogtúrázóknak, kerékpárosoknak és vízitúrázóknak. Beépített túratervezővel rendelkezik, valamint több száz előre elkészített túraajánlattal és ezernyi látnivalóval, amelyek mindegyikéhez részletes ismertető és számos fénykép tartozik.

Az Országos Kéktúra-applikáció az országot a kék jelzésen átszelő túra, amely Európa első hosszú távú turistaútja is egyben. A népszerűsége folyamatos, mert egyedülálló élmény végigmenni rajta az Írott-kőtől Hollóházáig. Az alkalmazás részletes információkat tartalmaz az egyes szakaszokról, és a pecsételőhelyek megtalálásában is segít.

Fákról, madarakról

A Fa Book interaktív fahatározó célja, hogy a kirándulók ne csupán ismeretlen fák között bolyongva töltsék el az idejüket. Segítségével régi ismerősökként üdvözölhetjük az erdeink fáit, megtudva a nevüket, a korukat és egyéb érdekességeket róluk.

A Madárhatározó lényege, hogy a madarak alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kiválasztja a lehetséges fajokat, de már egyetlen szűrési feltétellel is működik. Az egyes fajok adatlapján a határozást Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái, rövid fajleírás és a madár hangja segíti.

(A borítóképen: Mindig kell egy jó barát – és jól jöhet egy alkalmazás)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában