ECO KARST projekt

2020.06.07. 19:30

Natura 2000 díjas lehet a Bükki Nemzeti Park projektje

A karsztos területekről szóló program minta­területe a Bükki Nemzeti Park.

Horváth Imre

20190704 Fácánkert Madárlesből fotózott madarak Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Forrás: MW

Fotó: Makovics Kornél

Beválasztotta az ECO KARST projektet az EU Bizottság az idei „Natura 2000 díj” döntősei közé, tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park.

Szavazattal támogatható

A projektben hét ország – Ausztria, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia – hét védett karsztos területe vesz részt. A kiválasztott területek hasonló jellemzőkkel és problémákkal rendelkeznek (például sérülékeny természeti értékek, kontrollálatlan víz- és földhasznosítás, hosszabb távon nem fenntartható turizmus és rekreáció, illegális fakitermelés).

A projekt célja, hogy hozzájáruljon a Duna menti pályázó országok karsztos területeinek a védelméhez és azok fenntartható fejlődéséhez. A pályázat hálózatos jellegéből fakadóan lehetősége nyílik a részt vevő országok szakembereinek az információk, tapasztalatok és a náluk bevált gyakorlatok megosztására, cseréjére.

Az ECO KARST pályázat a gazdasági fejlődés lehetőségeként mutatja be a hét védett terület természeti értékeit. Magyarországon a Bükki Nemzeti Park törzsterülete a mintaterület. Több műhelybeszélgetés is zajlott a projekt előrehaladásáról az elmúlt időszakban. Ezek során egyrészt a projekt külföldi és hazai szakértői tartottak előadásokat. De műhelybeszélgetések is voltak, amelyek fókuszában négy témát kiválasztva zajlottak kisebb csoportok kialakításával beszélgetések, ez a túra és sport, a feldolgozott élelmiszerek, a gyepgazdálkodás és a környezeti nevelés, madármegfigyelés. Ezekhez az adott témában rejlő biodiverzitás-barát üzleti lehetőségeket is próbálták összegyűjteni. Nagy hangsúly került a régiós együttműködési lehetőségekre, valamint hálózati kapcsolatok kialakítására, mely a biodiverzitás-barát kis- és középvállalkozások működését nagyban megsegítheti, valamint az új vállalkozások létrejöttét is megkönnyítheti a Bükk térségében.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a projekt keretében 2019-ben odaítélhette a Zöld vállalkozás díját is.

A „European Citizens’ Award” díj nyertesét a közönség választja meg. Lehet voksolni az ECO KARST projektre is a https://natura2000award-application.eu/finalist/3983 oldalon, ahol az e-mail-címünk megadásával és a felhasználói feltételek elfogadásával érvényesíthetjük szavazatunkat.

(A borítóképen:A madármegfigyelés is központi téma a programban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában