szúnyoghelyzet

2020.06.21. 08:30

Vannak ötleteink, mert támadnak a vérszívók

A rövid és enyhe télnek köszönhetően hamarabb megjelentek a szúnyogok és a kullancsok környezetünkben.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Hamarabb megjelennek a szúnyogok és a kullancsok környezetünkben. Az utóbbi számos betegséget terjeszthet, a legveszélyesebbek ezek közül az agyhártya- és agyvelőgyulladás, illetve a Lyme-­kór. Ezekkel szemben csak orvosi segítséggel vehetjük fel a harcot, de hogy ideáig ne fajuljon a dolog, védjük magunkat a szabadban végzett tevékenységek során. Azon felül, hogy a drogériákban tonnaszám található erre a feladatra alkalmas spray, krém, házilag is elkészíthetjük ezeket.

Krém, permet házilag

Kutatások szerint 11 illóolajat találtak hatékonynak a kullancsok ellen. Ezek közé tartozik például a bazsalikom, szegfűszeg, levendula, menta, kakukkfű, majoránna.

10 milliliter bázisolajhoz adjunk ezekből körülbelül 6-8 cseppet. Mivel a kókuszolajban található laurinsav kifejezetten taszítja a kullancsokat, így az a legjobb, ha ez adja a keverékünk alapját.

S egy spray-recept: egy szórófejes flakon megtöltéséhez szükségünk lesz tisztított vízre, 30 csepp illóolajra, 14 csepp citronella-illóolajra, 3-4 evőkanál mandulaolajra. A hozzávalókat jól rázzuk össze, és már kész is a rovarriasztó permet, ami a házi kedvencek védelmére is alkalmas. Mivel a víz és az olaj szétválhat, fontos, hogy használat előtt rázzuk fel.

Bármelyik illóolaj okozhat irritációt, így használat előtt végezzünk egy 24 órás bőrpróbát a csukló belső oldalán. Nézzünk utána, hogy mire lehetnek hatással, ami az emberi szervezetet illeti, így később veszély nélkül élvezhetjük a szabadban töltött időt.

(A borítóképen: Több illóolaj is hatékony lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában