Kazincbarcika

2020.06.28. 12:00

Lézerharc, buborékfoci is a menün

Nem mindennapi programokkal színesíti az életét a többségében mozgáskorlátozottakból álló, szociálisan érzékeny idős közösség.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A tavalyi, Hétköznapi hősök elnevezésű versenyről ismerhetik az olvasók az Újkazinci Baráti Kört.

A kör régi ismeretségek, barátságok révén alakult 2011 őszén, jelenleg 52 fővel működik. A résztvevők nagyon empatikusak, befogadóak, értékes, kreatív emberek, akik sokféle hobbit űznek. A szociális érzékenységből adódóan fontos számunkra a karitatív, önzetlen jószolgálati tevékenység – tudtuk meg Kálmánné Katalin klubvezető révén, akivel a karanténidőszak tapasztalatairól és a terveikről beszélgettünk.

Tagjaik 60–86 év közötti, többségében egyedül élő, mozgásukban korlátozott emberek, de vannak köztük fogyatékossággal élők és kerekesszékesek is.

Segítség a krízisben

– Nagyon vártuk már a korlátozások feloldódását. A karantén idején is napi szinten online és telefonon tartottuk a kapcsolatot. Igyekeztünk segíteni egymásnak. Ez ránk is fért, hiszen egymás után négy társunkat veszítettünk el, ami lelkileg valamennyiünket megviselt. A krízishelyzet sokakból kihozta a szunnyadó alkotói kedvet. Partnereinktől sem szakadtunk el, velük is tervezgettük a jövőt, közös programokat. Reményeink szerint lesz lehetőségünk ismét megrendezni a Szépkorúak Ki mit tud?-ját októberben. Ott szeretnénk majd bemutatni a Karantén Ki mit tud?-alkotásokat – magyarázta.

Buborékfoci, lézerharc

Nyáron izgalmas sportversenyen és színes programokon vesznek részt más közösségekkel együtt.

– Pénteken a Felsőbarcikáért Alapítvánnyal szalonnasütést tartunk, ahol a jövőbeni együttműködésünket és közös programjainkat is megbeszéljük. Július 17-én a Tardonai Önkormányzat és az Egri Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetség közös szabadtéri élménysportnapján veszünk részt Tardonán. Többek között olyan élménysportokkal ismerkedünk meg, mint a buborékfoci, a soft-csúzli és a lézerharc. Társaságunk már részt vett ilyen rendezvényen, és nagyon élvezték, még a 74 éves tagunk is belebújt a buboréklabdába. Augusztusra a Felsőbarcikáért Alapítvány hívott meg bennünket a lecsópartijára. Augusztus 17-re pedig Sajókaza játékos-vetélkedős klubtalálkozóra. Ebben a hónapban szeretnénk megrendezni a Modern városunk a lokálpatrióta szemével című elmaradt fórumot is, amelynek keretei között megismerkednénk a helyi értéktár bizottság munkájával. Szeptember elején a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségével közös bányásznapot tervezünk, és „A Trizsi Ízek” bemutató kiállítást is velük együtt tartanánk – sorolta Kálmánné Katalin.

Megtudtuk, hogy több író-olvasó találkozót, könyvbemutatót terveznek az évre.

– Dr. Megadja János kötetét, valamint Mező István hamarosan megjelenő legújabb könyvét mutatnánk be, és Orosz Margittal egy rendhagyó irodalmi órát szerveznénk. Megtartjuk az Évszakok elnevezésű nyugdíjasok tekeversenyét is. Partnerklubokkal egyeztetve az év hátralévő részében több közös eseményen, karitatív rendezvényeken fogunk találkozni. Reméljük, ezeket már nem írja felül a járvány második hulláma, hanem nagy ívben elkerül minket – bizakodott a klubvezető.

(A borítóképen: Mindig nagy öröm a találkozás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában