Növénytermesztés

2020.06.06. 13:30

Jó módszer: szaporítsuk a növényt dugványozással!

A legkézenfekvőbb egy hajtásból kinevelni egy új, önálló növényt.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Itt az ideje a különböző szaporítási módszerek bevetésére, írtuk már a múlt héten is. Most az egyik legegyszerűbb szaporítási módot, a dugványozást vesszük kicsit górcső alá.

Főleg cserjék

Az ivartalan szaporítás legáltalánosabb módja a dugványozás. Az anyanövényről leválasztott hajtást, levelet, gyökeret, vesszőt gyökereztetjük. Lényege, hogy a növényi rész, vagyis a dugvány járulékos gyökeret fejlesszen, és regenerálódjon. Kialakuljon a metszési felületen a hegszövet, kihajtson a rügy, és létrejöjjön egy új növény.

A legkézenfekvőbb a hajtásdugvány, amikor az anyanövényről leválasztott leveles hajtásrészek – melyek lehetnek lágy és fás szárú növényekről levett hajtások – meggyökeresednek. Jellemző rájuk, hogy kevés a szilárdítószövetük, viszont sok vizet tartalmaznak. Dugványozáskor épp ez az egyik legfontosabb feladat, hogy a párologtatást csökkentsük, és pótoljuk az elvesztett nedvességet. Ezt a dugványok zárt helyen tartásával és magas páratartalom biztosításával, hűtéssel, vízpótlással, permetezéssel lehet elérni.

A hajtásdugványok kevés tápanyagot tartalmaznak, ezért szükséges a levélfelület normális működése. A dugványoknak fényre is szükségük van, de kerüljük a közvetlen napsütést, ezért szükséges az árnyékolásuk, de ezt a túlzott párologtatás megakadályozására használjuk csak.

A levelek túlzott visszavágását, megkurtítását is kerüljük, ha van lehetőségünk vízzel való permetezésre, akkor a teljes levélzetet meghagyhatjuk. Legfeljebb a helytakarékosság miatt vágjuk a leveleket felére. Dugványozható ilyen módon többek között a borbolya, aranyvessző, gyöngy­virágcserje, hóbogyó, orbáncfű, fagyal, jázmin, jezsá­men, boglárkacserje, lonc, pimpó, díszribiszke, gyöngyvessző, rózsalonc.

A lomblevelű örökzöldek (örökzöld borbolyák, madárbirs, kecskerágó, magyal, puszpáng, rododendron, tűztövis) jól gyökereznek még júliustól októberig is.

A nyár végén, ősz elején a borókák, ciprus, hamisciprus, tuja- és tiszafafajták szintén jó eredménnyel gyökereztethetők. A meggyökeresedett hajtások a szabadban lombtakarással telelhetnek, és csak tavasszal cserepezzük vagy ültessük „iskolába” – hívja fel a figyelmet a gazigazito.hu oldal.

(A borítóképen: Új növény születik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában