Jó pap holtig tanul

2020.06.20. 17:30

Jeles lett a 67 éves diák emelt szintű érettségije

Szeretné érteni kusza világunkat, ezért egyetemre készül Szegedi Dezső színművész.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Jelesre írta meg emelt szintű érettségijét Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze.

Átvette a bizonyítványt

Mint korábban hírt adtunk róla, a 67 éves „öregdiák” szociológiát és kulturális antropológiát szeretne tanulni a Miskolci Egyetemen, ezért nemrég emelt szintű érettségit kellett tennie társadalomismeretből. Bizonyítványát hétfőn vette át a Kandó Kálmán Szakgimnáziumban, és végtelenül boldog, hogy jelesre sikerült.

Júliusban derül ki

Összesen 65 pontot ért el, de mivel emelt szinten vizsgázott, jár még az 50 plusz pont is. Így már minden esélye megvan arra, hogy egyetemi hallgató legyen.

Szegedi Dezső az érettségi bizonyítványával Fotó: Olvasónk küldte

– Azt hittem, csak 49 pontom lesz, de végül kiderült, hogy 65-öt szereztem. A felvételi pontokat még nem tudom, az csak július 23-án derül ki, amikor megállapítják az egyetemi ponthatárokat. Be lehetett volna számítani az érettségi bizonyítványomat is, de mondtam, hogy azt ne vegyék figyelembe, mert ezer éve érettségiztem. Nagyon rég volt, levelezőn jártam középiskolába. Azóta pedig nem foglalkoztam tanulással. Szövegtanulással természetesen igen, de az teljesen más. Az írásbeli egyébként sem arról szól, hogy mondjam fel a megtanultakat, mert esszéket kellett írni és különböző feladatokat megoldani. A mostani vizsgám eredményét csatolni kell elektronikusan a jelentkezési lapomhoz. Szerencsére van segítségem, egy ismerősöm jól ért az informatikához. De még ő is megakadt néha, amikor a jelentkezésemben segített, mert annyira bonyolult volt. Én pedig teljesen zokni vagyok az ilyesmihez – mondta színművész nevetve.

Kusza világunk

Elárulta azt is, hogy ha felveszik, egyéni tanrendet kér majd. Az egyetem ugyanis azt ígérte neki, hogy ez megoldható, mivel azon a két szakon, ahová ő jelentkezett, nincs levelező vagy esti tagozat. Alig várja, hogy végre egyetemi hallgató legyen, mert mint mondja, szeretné megérteni és szélesebben látni a mai, összekuszálódott világunkat. Ezenkívül szeretné megérteni azokat a fogalmakat is, amelyeket gyakran hall, de amíg utána nem olvas, fogalma sincs róla, hogy mit jelentenek. Például a korfa, a vertikális és horizontális mobilizáció vagy az objektív és relatív depriváció.

(A borítóképen: Szegedi Dezső)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában