Esküvő

2020.06.28. 09:00

Idén lassan indult és őszre tolódik az esküvői szezon

A nyár nemcsak az üdülés, de az esküvők szezonja is, amelyek közül sokat el kellett halasztani idén.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A veszélyhelyzet megszűnésével ugyan nem, de az éttermek belső tereinek újranyitásával párhuzamosan megnőtt a házassági szándékot bejelentők száma a miskolci önkormányzatnál.

Újrafoglalás

Akadt több olyan pár, akik a házasságkötésük tervezett dátumát elhalasztották, várva azt, hogy a járványügy hivatalos véget érésével a terveiknek megfelelő esküvőt tarthassanak. Pótolni természetesen lehet, vannak még szabad időpontok a nyárra, ám leggyakrabban nem a hivatalos házasságkötés és a hivatali időpontok, hanem a vendéglátóhelyek foglaltsága szab gátat a terveknek – tudtuk meg a városháza szóvivőjétől.

A június 19-ei adat szerint az elmúlt egy hónapban 73 házasságkötésre került sor. Az esküvők mindegyikét a házasságkötő teremben tartották. Június 20-án voltak az első külső helyszínre tervezett esküvők. Tavaly március 16-tól június 21-ig a házasságkötő teremben 239, ugyanebben az időszakban külső helyszínen 53 házasságkötés történt, illetve várható. Jelenleg a nyári hónapokra augusztus 31-éig 291 házasságkötési szándék bejelentést tartanak nyilván, melyből a házasságkötő terembe 203, külső helyszínre 88 a tervezett szertartások száma – tette hozzá a szóvivő.

Egyesből kettesbe kapcsolnak

Érezhetően megkezdődött a szezon az esküvőiruha-szalonokban, folyamatosan keresik az eladó és a bérelhető menyasszonyi ruhákat egyaránt – mondta Bojkó-Szaladnya Szilvia, a Szilvia Esküvői Ruhaszalon tulajdonosa. Mindenki anyagi keretéhez mérten választ, de az egyértelműen látszik, hogy vidéken jóval olcsóbban lehet esküvői ruhát bérelni vagy vásárolni, mint a nagyobb városokban vagy Budapesten. A szállóvendégek miatt nagyobb rendezvényt nem vállalnak – hangsúlyozta Poroszkai Csaba, az Öreg Miskolcz Hotel és Étterem tulajdonosa, inkább a Gesztelyben lévő éttermük különtermében vannak jellemzően lagzik. Jó pár esküvő elmaradt idén a járvány miatt, ezeket nagyrészt a következő évre halasztották. Néhányan viszont ragaszkodnak az idei időponthoz, ezért a nyárra vannak lefoglalt helyek, de az látszik, hogy a 2019-es szezonhoz képest ez csak egy közepes forgalmú idény lesz. Tavaly nagyon sok esküvő volt náluk, minden hétvége tele volt. Most az a jellemző, hogy inkább ételkiszállítást kér az ifjú pár – mondta Kiss Krisztina, a felsőzsolcai Pokolcsárda tulajdonosa. Ebben a szezonban még nem volt lagzi az étteremben, de érdeklődők, foglalások vannak – tett hozzá.

Füstgépes, effektes lagzik

A tradicionális dolgokat már kevesen kérik, ha mégis, inkább kisebb vidéki településeken. Az ifjú párok manapság jobban szeretik a modern esküvőt és szolgáltatásokat, ezért kérnek ceremóniamestert és esküvői DJ-t. Az esküvői szezon általában április végétől október közepéig tart. Idén a járványhelyzet miatt több visszamondott időpontja volt – mondta Kovács Gábor. Az első esküvő az idényben, amin már dolgozott, az múlt héten volt. Most az látszik, hogy ősszel is sok lagzi lesz, és nem csak hétvégén, hétköznap is. Az, hogy sokan nem akarnak még egy évet várni, annak is betudható, hogy igénybe szeretnék venni a családtámogatásokat vagy gyermeket vállalnának – vélekedett Gábor. Sokéves tapasztalata alapján állítja, hogy megváltoztak a trendek. A hagyományos zenei szolgáltatások mellett sokszor kérnek extra vizuáltechnikát, füstgépet, buborékfújót, kivetítőt. Az a lényeg, hogy a vendég és az ifjú pár is jól érezze magát. Továbbá fontos, hogy emlékezetes legyen a nagy nap mindenki számára.


Összességében a határ a csillagos ég

Összegyűjtöttük, hogy napjainkban megyénkben mennyibe kerülnek az esküvői szolgáltatások. Az árak az egészen egyszerű, néhány fős vacsorától az impozáns, nagyszabású rendezvényig terjednek, és az átlagelvásásokhoz mértek. Extra szolgáltatásokat nem tartalmaznak.

Esküvőiruha-kölcsönzés: 20.000 Ft-tól 160.000 Ft-ig

Esküvőiruha-vásárlás: 30.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig

Fotózás: szolgáltatási csomagtól függően 35.000 Ft-tól 300.000 Ft-ig/nap vagy óradíj 25.000 – 35.000 Ft/óra

Videó: 80.000 Ft-tól 160.000 Ft-ig

Terembérlet: általában nincs, a fogyasztásba kalkulálják vagy 1000 Ft/főtől

Vendégvárás, vacsora: 6000 Ft/főtől (legegyszerűbb menü) 25.000 Ft/főig (itallal együtt)

Teremdíszítés/dekoráció: 150.000 Ft – 250.000 Ft

Esküvői csokor: 10.000 Ft – 25.000 Ft

Vőfély/ceremóniamester: 80.000 Ft – 160.000 Ft

Zeneszolgáltatás/zenekar: 150.000 Ft-tól 350.000 Ft-ig

Zeneszolgáltatás/DJ: 120.000 Ft-tól 180.000 Ft-ig

Komplett rendezvény: 100.000 Ft-tól (szűk családi körben egy vacsora) több millió forintig (nincs felső határ)

(A borítóképen: Mindenki az ízlése és pénztárcája alapján választ programot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában