Növényvédelem

2020.06.12. 11:00

Gondoskodnunk szükséges a fák immunrendszeréről is

Az elmúlt hetekben a hideg, a levéltetű és van, ahol jégverés is gyengítette a fákat.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Rájárt a rúd egy kicsit az idei tavasszal a gyümölcsfákra, hiszen volt, ahol jégverés okozott kárt, de sok gyümölcsös szenvedett fagykárt a virágzáskor, a tavasz szárazra is sikerült, és a levéltetvek is komolyan legyengítették sok helyen őket. Gyümölcsfáink, bokraink, cserjéink ezért igénylik ebben az időszakban, hogy foglalkozzunk velük, segítsük a regenerálódásukat, erősödésüket még akkor is, ha gyümölcsöt idén nem nagyon teremnek számunkra.

Megfelelő hatóanyaggal

Ahol a jégverés okozott kárt, ott feltétlen szükséges permetezni. A jégverés után rézhatóanyagú szerrel (pl.: Cuproxat FW 0,5%-os, vagy Champion 50 WP 0,3%-os, esetleg Rézoxidklorid 50 WP 0,4%-os oldattal) kezeljük le a növényt. De ha szürkepenész elleni szerrel kiegészítjük, azzal még jobb hatást lehet elérni! (Pl. Topsin Metil 70 WpP 0,12%-os oldattal.) A nagyon megsérült részeket metsszük vissza, és utána történjen a permetezés.

A gyümölcsfák is meghálálják a lombtrágyát, juttassunk ki nekik például Wuxalt, Voldüngert vagy másfajta levéltrágyát. A gyümölcsfák törzsén és a tőnél fejlődő hajtásokat azonnal távolítsuk el. A tőből feltörő hajtásoknál a földet szedjük le, és úgy vágjuk le, törjük ki. Ne hagyjuk, hogy megerősödjenek, mert az alany hajtásai törnek elő, melyekkel elnyomhatja a nemes részt.

Öntözni sem árt, ha kell

Ha kevés a csapadék, a termő gyümölcsfák öntözésével csökkenthetjük a túlzott mértékű gyümölcshullást. A gyümölcsfák a termés egy részét eldobálják, ez egy természetes folyamat, hisz minden gyümölcsöt nem tudnak kinevelni. Szárazság idején azonban a kelleténél több gyümölcsöt hullatnak a vízhiány következtében. Ezért kiadósan öntözzük meg a gyümölcsfákat is. Almatermésű fiatal fák alkalomszerűen 30-40 liter, bogyósok 20-25 liter vizet is igényelnek, ha tartósan nincsen csapadék.

(A borítóképen: Ápolást igényelnek a gyümölcsfáink is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában