Egészség

2020.06.29. 16:30

Enni húst, vagy nem enni

Egyre népesebb a csak és kizárólag növényi eredetű alapanyagokból összeállított étrendet követők tábora.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a vegetáriánus és a vegán étkezés között. A vegetáriánus olyan ember, aki nem fogyaszt húst, a vegán étrend pedig a vegetarianizmus legszigorúbb fajtája. Nemcsak a hús fogyasztását zárja ki, hanem minden egyéb állati eredetű összetevőt is.

Az állatok jogainak védelme

Etikai szempontból is vannak különbségek az étrendek képviselői között. A vegetáriánusok ellenzik az állati hús fogyasztását, ezzel szemben étkezéseik során felhasználják az állati melléktermékeket (pl. tej, tojás), ha az állat megfelelő körülmények között van tartva. A vegánok az állati termékek kizárására törekszenek, a tartás körülményeitől függetlenül. Számukra az állatok jogainak védelme erősen meghatározza az életmódot. Emiatt gyakran kerülik a selymet, szőrmét, gyapjút, bőrt. Továbbá nem támogatják az állat szórakoztatásra való felhasználását, állatkertben való tartását.

Kovács Edit sokáig vegetáriánus életmódot folytatott. „Nem gondoltam bele, hogy a tejtermékek előállítása miatt milyen körülmények közé kényszerülnek az állatok. Az emberek erőszakosan beavatkoznak a természet dolgába. Amikor a kutyám az ölembe vackolta magát, és megéreztem a szívdobogását, megfogalmazódott bennem, hogy az állatok nem ilyen céllal születnek meg. Nem felsőbbrendű lények szükségleteinek kielégítése miatt jönnek a világra. Ezek után álltam át a teljes értékű vegán életmódra. Pozitív hatása volt a bőrömre, körülbelül egy hónap után vettem észre, hogy teljesen kitisztult. Az alvás minősége javult, pihentető lett. Ezáltal több energiát érzek magamban a nap folyamán, amihez hozzátett az a lelki megnyugvás is, hogy az én jólétem miatt egyetlen állat sem szenved. A rostban gazdag ételeknek köszönhetően az emésztés is rendszeres, valamint a havi ciklus is fájdalommentessé vált.”

Jól összeállított étrend

Csitári Nikolett dietetikus elmondása szerint egy jól összeállított vegán étrend is lehet teljes értékű. Valóban oda kell figyelni, hogy a hús elhagyása után is pótoljuk a fehérjét. Ha hüvelyeseket fogyasztunk gabonával, már meg is oldódott a felmerülő probléma. A zöldségeknek, növényeknek köszönhető rostdús táplálkozás, valamint az alacsonyabb zsírtartalmú ételek csökkentik a krónikus betegségek kialakulását. Egy megfelelően kiválasztott étrend-kiegészítővel pótolhatjuk a B12, vas, cink, réz, szelén, D-vitamin hiányát.

(A borítóképen: Pótolhatók a szükséges tápanyagok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában