Körömi Rákóczi Emlékfutás

2020.06.27. 19:30

Dörrent az ágyú és elfutottak

A III. Körömi Rákóczi Emlékfutás váltóversenyének és egyéni versenyének résztvevői szombaton nem a startpisztoly lövésére, hanem – stílusosan – ágyúdörrenésre rajtoltak el a Szerencsi Rákóczi Várból.

Novák Krisztina

III. Körömi Rákóczi Emlékfutás

Fotó: Vajda János

Köröm településen úgy tartják, hogy azt az országgyűlést, amelyet II. Rákóczi Ferenc fejedelem Ónodra hívott össze 1707-ben, a sajókörömi fennsíkon tartották meg, ugyanis a Sajó áradása miatt a küldöttek nem tudtak eljutni Ónod várába. Maga a fejedelem Szerencsről indult az ország­gyűlésre Bekecs, Taktaharkány és Tiszalúc érintésével.

Harminc kilométer

Tavalyelőtt az érintett öt település vezetése úgy döntött, hogy minden évben megszervezi az emlékfutást. Idén, a szerencsi Rákóczi-várban a nevezőket Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke és vitéz Tóth Tibor, Köröm polgármestere, az emlékfutás főszervezője köszöntötte. Érdekesség, hogy Tóth Tibor minden évben végigfutja a teljes távot, ráadásul mezítláb, ahogyan azt a hétköznapokon is teszi.

Szombaton az időjárás – a magas páratartalom és a tűző napsütés – megtizedelte az emlékfutás mezőnyét. A 25 egyéni induló, valamint a váltóban részt vevő tizenhét csapat a Szerencs–Bekecs–Taktaharkány–Tiszalúc útvonalon, 30,5 kilométer megtétele után futott be a célba, amely a körömi Rákóczi-emlékparkban volt.

Ménes Anita Debrecenből érkezett, hét-nyolc éve kezdte komolyabban venni a futást, és először mérettette meg magát ezen a versenyen.

– Az egyetemi bajnokságokon még pályán is versenyeztem, de most már inkább a hosszabb, 5–10 kilométeres, valamint a félmaratoni és maratoni versenyeken indulok – mesélte Anita. – Hétköznap javarészt az edzések – amikor jellemzően heti 100-120 kilométert futok –, hétvégén pedig a versenyek a programok.

A füzesabonyi Csengő Szabolcs is első alkalommal indult az emlékfutáson, amelynek kiírásával a helyi híradó weboldalán találkozott.

– 21 éve futok heti három-négy alkalommal, versenyeken már csak ritkábban indulok – tudtuk meg Szabolcstól. – Mivel a szülőfalum a szomszédban van, hazalátogattam, és összekötöttem a kellemeset a hasznossal.

– A polgármesterek minden évben felvezetik a futókat az első néhány száz méteren, és onnan indul a váltófutás, majd később az egyéni futók is innen rajtolnak – tájékoztatta az Észak-Magyarországat Szabó István, Szerencs alpolgármestere. – A rendezvény népszerűségét tükrözi, hogy az előző évekhez képest dupla annyi a résztvevők száma. Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere az előző években is támogatta a kezdeményezést, és bízunk abban, hogy városunk a jövőben is helyet tud adni a rendezvénynek.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke hivatalos Facebook-oldalán is beszámolt az élményeiről.

„A kisfiammal mi is megmérettettünk, hiszen a futás állandó része az életünknek. Egyszerre vértez fel energiával és nyugtatja a lelket, így a hétköznapok feszültségének levezetésére is tökéletes. (...) Jövőre találkozunk!”

A település művelődési házában Tállai András parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, Bánné dr. Gál Boglárka, Tóth Tibor, Köröm polgármestere, a verseny útvonalát érintő települések vezetői és határainkon túlról érkezett önkormányzati és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit II. Rákóczi Ferenc fejedelem szobra előtt.

(A borítóképen: Elrajtolt a mezőny)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában