Ízvilág

2020.06.09. 12:00

Csicseriborsó a legjobb növényi fehérjeforrásunk

A csicseriborsó felhasználási módja sokféle. Hazánkban a reformétkezés egyik közkedvelt alapanyaga.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

A legjobb növényi fehérjeforrásként tartják számon, így azok is bátran fogyaszthatják, akik nem esznek húst vagy állati eredetű alapanyagokat. Alacsony ára mellett a tápértéke is kiemelkedő, így mindenképp szem előtt kell tartani a belőle készíthető ételeket. A csicseriborsó jótékony hatásai közé soroljuk a méregtelenítés elősegítését, a vércukorszint csökkentését, csonterősítő hatását. Ne felejtsük el azonban, hogy egy hüvelyesről beszélünk, így a puffadás az egyik és talán egyetlen hátránya. Ahhoz, hogy a puffadás mértékét csökkentsük, a főtt borsók héját távolítsuk el, mielőtt feldolgozásra kerül sor. Nézzünk néhány egyszerű és közkedvelt ételt, aminek elkészítésében kardinális szerepet tölt be ez a hüvelyes.

Humusz

A csicseriborsó egyik legklasszikusabb formája a humusz. Ezt elsősorban mártogatósként, szendvicsek krémjeként fogyaszthatjuk. A legegyszerűbb változat elkészítéséhez szükséges: főtt csicseriborsó, olívaolaj, fokhagyma, só, bors, citromlé, római kömény. Ezeknek az összetevőknek az arányát mindenki a saját ízlése szerint adhatja meg, majd egy turmixolás után már fogyaszthatja is.

Falafel

A csicseriborsót a készítés előtti nap áztassuk be egy éjszakára, csöpögtessük le és aprítógép segítségével daráljuk finomra. Adjunk hozzá vöröshagymát és fokhagymát, sót, borsot, római köményt, koriandert, csilit ízlés szerint, petrezselymet és egy fél teáskanálnyi sütőport, majd daráljuk addig, ameddig masszát nem kapunk belőle. Ezután tegyük egy légmentesen lezárható dobozba, és érleljük a hűtőben 24 órán keresztül. Pihenés után formáljunk evőkanálnyi mennyiségből golyókat, nyomkodjuk ki a nedvességet belőle kézzel, és olajban süssük pirosra. Megtölthetjük vele a tortillalapokat, és önthetünk rá finom kapros joghurtot is.

(A borítóképen: A falafel fenséges)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában