esküvő

2020.06.27. 10:00

Amik a fotókon nem látszanak

A szakember gyakran tudja, melyik esküvőt követi válás.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

A világ egyik legismertebb pszichológusa és a párkapcsolatok területének vezető szakértője, John M. Gottman több évtizede végez utánkövetéses kutatásokat párok százainak bevonásával. Ennek köszönhetően ma már elegendő 15 percig figyelnie egy pár kommunikációját, és 91 százalékos pontossággal meg tudja mondani, hogy kapcsolatuk tartós lesz-e.

Tapasztalataik alapján a jó esküvői fotós is birtokában vannak ennek a tudásnak.

Fontos az emberismeret

– Mindig tartok egy előzetes megbeszélést az ifjú párral, amikor ragaszkodom ahhoz, hogy személyesen is találkozzunk – tudtuk meg Tollas András fotóstól. – Már ott látom, ki mennyire feszült, ki a dominánsabb a kapcsolatban, és az is látszik, hogy ki szereti jobban a másikat. Amikor a szerelem kölcsönös, akkor a férfiak sokkal aktívabbak már a megbeszélés során is, mint abban az esetben, amikor egyértelműen látszik, hogy a hölgy szereti jobban a partnerét. Utóbbi esetében a férfiak igyekeznek kivonni magukat a szervezés alól.

– Azt nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy tudom, kik lesznek azok, akik a későbbiekben elválnak – mesélte a fotós. – A pályám során volt már példa arra, hogy hihetetlen mértékben harmonikus, már-már mesebeli kapcsolat volt a partnerek között, három év múlva mégis elváltak. Találkoztam olyan párral is, amikor a két fél kicsit flegmábban viselkedett egymással, még vitatkoztak is, mégis a mai napig boldog házasságban élnek. Azért vannak kirívó esetek, amikor lehet érezni a válás előszelét. Ilyenkor szinte egyáltalán nincs összhang a házasulandók között vagy látható, hogy a pár egyik fele csak érdekből van a másikkal. Ebben az esetben nem lepődök meg, amikor azt hallom, hogy elváltak.

Kell egy jó poén

Tollas Andrástól megtudtuk, hogy az esküvő napján a fotósnak kicsit pszichológusként is kell viselkedni, mert a legszerelmesebbeket is magával ragadja a menyegző miatt érzett izgalom.

– Ilyenkor igyekszem oldani a hangulatot, és elmondom a párnak, hogy ne felejtsék el, most minden róluk szól, mindenki miattuk van jelen, ezért engedjék el magukat, élvezzék a pillanatot és egyből jelezzék, ha valamit másképpen szeretnének – avatott be munkamódszerébe András. – Egyik alkalommal csodálatos szállodában volt az esküvő, és gyönyörű volt a környezet. Megérkezett az ifjú pár, gyönyörűek voltak, összeillettek, de annyira feszültek voltak, mintha viaszbábukkal dolgoztam volna. Gyorsan szóltam az asszisztensemnek, hogy rejtse el a fotósfelszerelést, és elővettem a mobiltelefonom. Megkértem őket, hogy álljanak egymás mellé, és úgy csináltam, mintha a mobilommal fotóznám őket, miközben adtam az instrukciókat. Nyilván ez nem tartott sokáig, hiszen egyre bizalmatlanabbul néztek, ezért rájuk mosolyogtam és elárultam, hogy mindez csak poén volt, természetesen profi felszereléssel érkeztem. Szerencsére bevált a trükköm, jót nevettek, és annyira ellazultak, hogy végül nagyon könnyű volt velük együtt dolgozni.

A fotós nem csinált titkot abból sem, hogy mindenkinél rá kell érezni arra, hogy „hol a határ”. Volt olyan ügyfele, aki kijelentette, hogy nem szeretne ugrálni vagy bohóckodni. Szerencsére ez egyezett András véleményével is, mert meghitt és romantikus képeket szeret készíteni. Ez is segít abban, hogy az ifjú pár ellazuljon, megélje a pillanatot és elfeledkezzen a kameráról.

Radarszemmel

– A párkapcsolati kommunikációból kiderül a dinamikájuk és az, hogy bizonyos helyzeteket hogyan oldanak meg együtt – hívta fel a figyelmet Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus. – Az életben vannak pozitív és negatív krízishelyzetek, és az esküvő is az, még ha jó értelemben is. Ettől függetlenül az embereknek ebben a felfokozott lelkiállapotban nem mindig a legelőnyösebb oldala mutatkozik meg.

A pszichológus azt is elmondta, hogy ilyenkor kevésbé tűrjük a feszültséget, frusztráltak vagyunk, ami akár agresszióhoz is vezethet. Az esküvőszervezés olyan élethelyzet, amiből következtethetünk arra, hogy ha a pár a későbbiekben nehézségekkel találkozik, akkor azt hogyan oldja majd meg.

– Az esküvő szervezéséről szóló beszélgetésekből kiderül az is, hogy ki milyen mértékben kötődik a másikhoz – fejtette ki a szakember. – Amikor például azt látjuk, hogy az egyik fél mindig dominál, míg a másik fél alárendeltebb, abból már ki lehet logikázni a végkifejletet. Amennyiben még azt is tudnánk, hogy a párok hogyan nőttek fel és a szüleik milyen kötődésben voltak, akkor szinte minden párról meg lehetne jósolni, hogy meddig maradnak együtt.

Pócsi Orsolya szerint egy esküvői fotós, aki folyamatosan párokkal találkozik olyan radarokat fejleszt ki, hogy a legkisebb hanglejtésből vagy metakommunikációból tud olvasni. Látja, hogy ki milyen közel ül a másikhoz, hogyan érnek egymáshoz és azt is, ki hogyan reagál a másik hangulatára. Ezen tapasztalatai alapján már meg tudja mondani, hogy melyik kapcsolat állja meg a helyét hosszabb távon. Abban a helyzetben, amikor fel kell oldani a feszültséget és kihozni a párokból a spontaneitást, a fotós ilyenkor kicsit pszichológus is. Éppen ezért nemcsak a technikában rejlik egy jó esküvői fotós ismérve, hanem abban is, hogy mit vált ki a párokból.

(A borítóképen: Szépek – és egy jó fotós azt is meg tudja mondani, hogy meddig maradnak együtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában