Interjú: dr. Botos Ákossal

2020.06.25. 17:30

A késlekedés rontja a túlélés esélyét

Magyarországon naponta átlagban húsz nőnél diagnosztizálnak melldaganatot.

Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Közel egy évvel ezelőtt az általános sebészeti osztály keretén belül egy önálló emlősebészeti részleg jött létre Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központ Kórházban heti 30 órában üzemelő járóbeteg rendeléssel, elkülönített fekvőbeteg részleggel és önálló plasztikai sebészeti tevékenység végzésére is alkalmas műtővel. Az emlősebészeti részleg vezető főorvosa, Dr. Botos Ákos onkológus-sebész válaszolt kérdéseinkre.

- Milyen változást hozott a megyei kórház és megyénk egészségügyi ellátórendszerének életében az emlősebészeti részleg kialakítása?

Akkoriban ez a döntés nagy port kavart, hiszen érintette az akkori Semmelweis Tagkórház Nőgyógyászati osztályának működését. A szervezeti egység felállításával mintegy 25%-kal növekedett a műtéti kapacitás, megkétszereződött mind az onkoplasztikai műtétek, mind az implantátumok beültetésének száma, ennek köszönhetően gyakorlatilag megszűnt a várólista. A daganat miatt emlőműtött betegek számára elérhetővé váltak a testkontúr javító műtétek és bizonyos korábban térítés ellenében végzett beavatkozások ingyenessé váltak. Célunkat elértük, egy egységes elvek szerint működő, a társszakmákkal harmonikusan együtt dolgozó, a modern onkológiai és plasztikai sebészet ellátás kritériumainak mindenben megfelelő sebészeti egységet alakítottunk ki.

- Az elmúlt egy évben hányan jelentkeztek emlőproblémák miatt a kórházban? A statisztikák alapján mit lehet mondani, milyen korosztály mutatott leginkább érdeklődést?

Az eltelt év alatt megközelítőleg 4200 esetet láttunk el, beleértve a COVID járvány alatti –értelemszerűen gyérebb forgalmú – időszakot is. Továbbra is a 45-65 éves korosztályt érinti legnagyobb számban az emlőrák, így a legtöbb beteg ebből a korosztályból jelentkezik.

- Magyarországon évente öt-hatezer új emlőrákos beteget fedeznek fel, és a statisztikák azt mutatják, hogy közel kétezren bele is halnak a betegségbe. Az emlőrák a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Megyénkben is az országos statisztikákat követi a megbetegedése és a halálesetek száma?

Az említett számadatokat az Országos Rákregiszterből ismerjük pontosan. A betegség gyakorisága ebben a régióban nem tér el az átlagostól.

- Milyen vizsgálatokra van Önöknél lehetőség? Milyen egyéb szolgáltatásokat tudnak még nyújtani, illetve milyen egyéb vizsgálatokat tudnak még elvégezni?

A kórházunkban az emlőbetegségek korszerű diagnosztikájának minden eszköze adott. Digitális mammográfia, MRI, ultrahang egyaránt hozzáférhetők, ugyanígy a biopsziás mintavételi lehetőségek, mammográf- vagy ultrahang vezérelt daganatjelölő módszerek. Utóbbiaknak a nem tapintható, kis tumorok megjelölésében van szerepe. A daganatok stádiumának megítéléséhez nagy felbontású CT és MRI készülékek állnak rendelkezésre, a különböző izotópdiagnosztikai vizsgálatok szintén elérhetők. Fontos elmondanunk, hogy néhány évvel ezelőtt a patológiai osztály tevékenysége bővült és ma már elérhetőek mindazok a molekuláris patológiai, genetikai vizsgálatok, amelyek a célzott gyógyszeres terápia végzéséhez szükségesek.

- Az elmúlt egy év alapján megyénkre vonatkozóan mit lehet mondani: melyik korosztály a legveszélyeztetettebb?

Nem egy év, hanem hosszú évek tapasztalata az, hogy a változókor körüli időszak a leginkább kritikus. Nem véletlen, hogy a lakossági emlőszűrésre is a 45-65 éves korosztályt hívják be.

- Sokan még most is tartanak a betegségtől, és akkor sem mennek el szakorvoshoz, ha csomót találnak a mellükben? Mit tanácsol ezeknek a hölgyeknek?

Az emlőrák gyógyíthatóságának kulcsa a minél korábbi felismerés és a kivizsgálás alapján elindított, egyénre szabott kezelés. Minden késlekedés a túlélés és a gyógyulás esélyeit rontja!

- Milyen időközönként ajánlott elmenni szűrővizsgálatra?

A már említett korosztályba tartozó hölgyeket a szűrőcentrumok levélben értesítik az esedékes vizsgálatról, melyen minden esetben tanácsos megjelenni. Gyakoribb vizsgálatokra nincs szükség, hacsak nem tapasztal az emlőjében a két szűrés között valamilyen rendellenességet. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az önvizsgálat jelentőségét, amit havonta érdemes elvégezni. Újonnan megjelent csomó, bármilyen egyéb rendellenesség esetén az Emlősebészeti Szakrendelésünkön lehet mielőbb jelentkezni.

- A korai felismerés milyen mértékben javítja a gyógyulás esélyeit?

Jelentősen. A rosszindulatú emlődaganatok folyamatosan növekszenek és a daganatsejtek tovaterjedhetnek a nyirokutakon, valamint a vérárammal. Míg egy lokalizált tumor 5 éves túlélése 95% felett van, a nyirokáttétet adóé 85%, nem csontot érintő szervi áttét esetén pedig csak 25%.

- Van-e szerepe a prevenciónak? Mit javasol, hogyan csökkenthető az emlőrák kialakulásának kockázata?

Az emlőráknak egyelőre nincs ún. primer prevenciója. Ezen azt értjük, hogy nincs olyan gyógyszeres, életmódbeli, diétás vagy bármely egyéb módszer, mellyel kivédhető lenne. A kialakulásában azonban sok tényező közreműködhet, ezért fontos az egészséges életmód (szenvedélybetegségek kerülése, sport, testsúlykontroll) főleg a veszélyeztetett időszakban.

- Van-e Önöknél lehetőség utókezelésre és rehabilitációra?

Kórházunkban lehetőség van az emlőműtöttek testkontúr rehabilitációjára (plasztikai műtétek) gyógytornára, amellyel az esetleges nyirokkeringési zavarokat kívánjuk megelőzni vagy megszüntetni. Számos pszichológiai rehabilitáció is rendelkezésre áll akár csoportfoglalkozások, akár egyéni terápia formájában.

- Történt-e olyan kivételesen emlékezetes eset az elmúlt évben, amelyet meg tud osztani az Észak-Magyarország olvasóival?

Az angol azt mondja: Ha nincs hír, az jó hír! Az elmúlt egy esztendő a fejlődés jegyében telt el, munkákat mind a szakma, mind a hozzánk forduló betegek elismerték, sem orvosi értelemben, sem emberi tekintetben konfliktus helyzet nem adódott, számos pozitív visszajelzést kaptunk.

(A borítóképen: Csomó vagy rendellenesség esetén az emlősebészeten fogadják a betegeket /illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában