dohányzásmentes világnap

2020.06.02. 14:00

A cél: ne dohányozzon az új generáció

Május 31-e dohányzásmentes világnap. Idén a WHO a fiatalok védelmére fektette a hangsúlyt.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Mivel a dohánytermékek évente több mint 8 millió ember halálát okozzák, közülük pedig több mint 1 millióan a passzív dohányzás következtében halnak meg, idén az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organizaton – WHO) a fiatalok védelmére hívta fel a figyelmet.

Marketing-ellenkampány

– A dohányipar évtizedek óta agresszív és jelentős erőforrásokkal támogatott stratégiákat alkalmaz szándékosan annak érdekében, hogy vonzalmat ébresszen a fiatalokban a dohány- és nikotintermékek iránt – olvasható a WHO közleményében. – Éppen ezért, a 2020-as dohányzásmentes világnap alkalmából, az Egészségügyi Világszervezet marketing-ellenkampányt szervezett, hogy felvértezze a fiatalokat a nagy dohánygyárak elleni küzdelemre. A WHO arra ösztönzi a popkulturális, a közösségi médiában szereplő, az otthoni és az iskolai véleményformálókat – akik elérik és kapcsolatban vannak a fiatalokkal –, hogy ismertessék a manipulatív marketingfogásokat, amelyek célja a dohányzók egy új generációjának kialakítása. Az Egészségügyi Világszervezet arra kér minden fiatalt, hogy csatlakozzon a küzdelemhez, amellyel egy új dohányzásmentes generáció alakítható ki.

A 2020-as Magyar Ifjúsági Dohányzásfelmérés alapján bizakodóak lehetünk, hiszen a 2012-ben, a 7–9. osztályos tanulók körében mért 57 százalékos dohányzási arány napjainkra 33 százalékra csökkent, és az iskoláskorú gyermekeknek már csak a 17 százaléka él olyan családban, ahol a környezetük dohányzik. Ennél azonban kicsit aggasztóbb adatokat kaptunk az elektromos cigaretta használatával kapcsolatban, mert használóinak aránya a 2016-os felmérés óta 23 százalékról 2020-ban 32 százalékra nőtt. Sokak szerint ugyanis az elektronikus cigaretta egészségesebb, mint a hagyományos. A tévhitekkel ellentétben viszont a kutatások kimutatták, hogy az elektromos cigaretta használata megnöveli a szív- és tüdőbetegségek kockázatát, ráadásul a benne található nikotin rendkívül erős függőséget okozó anyag, ami károsíthatja a fejlődésben lévő gyermekek szervezetét.

Magyarországon az óvodai megelőzési programok közül első és napjainkig legelterjedtebb a Dohányzás Fókuszpont (DF) dohányzás-megelőzés óvodai programja. A program célja az óvodáskorú gyermekek egészségének védelme. Az óvodai program hosszú távú eredményességének biztosítása érdekében a DF több lépésben kifejlesztette a „Ciki a cigi” című iskolai egészségfejlesztési programot, amelyet részletesen a www.cikiacigi.hu internetes oldalon lehet megtekinteni.

Nem árt tudni, hogy a cigarettázás a test szinte minden szervét károsítja, számos betegséget okoz és általánosságban csökkenti a dohányosok egészségét. A dohányzásról való leszokás viszont csökkenti a dohányzással összefüggő betegségek kockázatát, évekkel meghosszabbítja az életet, növeli a fizikai teljesítőképességet, megóvja a dohányosok környezetét a passzív dohányzás káros hatásaitól és évente akár több mint százezer forintot segít megspórolni.

A dohányzás hatásai

A felmérések szerint a dohányzás átlagosan tíz-tizenöt évvel rövidíti meg egy ember életét. A dohányzás a rákos megbetegedések miatt bekövetkező halálesetek 25 százalékáért felelős világviszonylatban, ezért évente több mint nyolcmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében. Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek, mint az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a szívinfark­tus, az agyvérzés, a tüdőrák, az idült hörghurut és tüdőtágulás, valamint egyéb rosszindulatú daganatok.

– A dohányosok tizenötször gyakrabban betegednek meg tüdőrák, huszonnégyszer gyakrabban gégerák és tizenkétszer gyakrabban idült hörg­hurut betegségben, mint a nem dohányzók – olvasható az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet honlapján.

Rajzokkal a cigi ellen

Az idei dohányzásmentes vi­lág­napon az Egészségügyi Vi­lágszervezet kampánya a fiatalok védelmére hívta fel a figyelmet, akik leginkább ki vannak téve a dohányipar manipulációjának.

Ezért rendkívül fontos, hogy az egész társadalom támogassa azokat a fiatalokat, akik elutasítják a dohányipar termékeit. A támogatás jeleként a WHO Magyarországi Irodája, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Dohányzás Fókuszpont rajzpályázatot hirdetett az egész országban 11–15 éves gyerekek számára. „Nagy örömmel vettük a hatalmas érdeklődést – nyilatkozta dr. Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. – A pályázatok képet adnak arról, hogy mit gondolnak a fiatalok a dohányzásról. Pontosan tudják, milyen súlyos következményekkel jár a dohánytermékek fogyasztása, sok alkotásban megjelenik az egyéni felelősség a környezetük iránt és a saját egészségükkel kapcsolatban. Ezt a tudatosságot kell a fiatalokban erősíteni, hiszen a jövő az ő kezükben van.”

A pályázat három nyertese: M. Zsófia, 11 éves (Debrecen), G. Zoé, 14 éves (Sükösd), L. Benedek, 15 éves (Győr).

A WHO véleménye

A WHO üdvözli a magyar kormány által bevezetett átfogó törvénymódosítási csomagot, amely összhangban áll a WHO dohányzás-ellenőrzési keretegyezményével, s melynek fontos eleme a nem dohányzók védelme, a dohányipari termékek fiataloknak történő értékesítésének csökkentése, a képes figyelmeztető matricák kötelezővé tétele, a cigaretták jövedéki adójának emelése és a leszokást segítő szolgáltatások, a prevenciós programok, a médiában közzétett tájékoztató kampányok. A magyar kormány az új dohányipari termékek magyar piacon való megjelenését ugyanúgy szabályozta, mint a hagyományos dohányipari termékeket.

(A borítóképen: Szinte mindegy, hogy hagyományos vagy e-cigaretta: egyik sem egészséges)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában