Növénytermesztés

2020.05.29. 12:30

Tetűtámadás a kertben

Nagy harc következhet a növények és a termés védelme érdekében idén.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Lassan május hava is kifut alólunk, és magunk mögött hagytuk a fagyosszenteket. Mi a helyzet a palántákkal?

A kiskertek nagy részében már mindenki elültette a palántákat – a bátrabbak akár hetekkel ezelőtt. Az időjárás nem a legkellemesebb annak ellenére, hogy fagyoktól már nem kell tartani, de elég hűvösek, szelesek a napok. Főleg az éjjelek. Az elmúlt napok némi esője pedig alig segített a csonttá száradt talajon. Ez pedig több szempontból sem jó a palántáknak.

Gondozással erősítjük

Azt azért sietve szögezzük le: ha valaki most megijedt cikkünket olvasva, hogy akkor ő elkésett a palántázással, ez egyáltalán nincs így Júniusban is még nyugodtan palántázhatunk, sőt akár később is. Persze annál később lesz termő a növényünk, minél később kerül a helyére.

A palántáknak azonban nemcsak a túl hűvös és szeles időjárás okoz gondot, hanem az is, hogy máris megjelentek a betegségeik és károkozóik. A még nem eléggé megerősödött, nem éppen optimális időjárási körülmények között lévő növényünk pedig kevésbé tud ellenállni ezeknek.

Érdemes tehát első körben a megfelelő gondozásra nagy figyelmet fordítani, ha ugyanis erősítjük a palántát, akkor ellenállóbbá tesszük. Ezért egyrészt lényeges az öntözés, másrészt a megfelelő tápanyag bejuttatása, akár levéltrágyán keresztül is.

Paradicsom esetén a magasabbra növő, úgynevezett folyton termő fajták szárát ne engedjük a földön heverni, hanem karózzuk fel őket idejében. Mert így több és szebb gyümölcsöt teremnek, illetve azt is megelőzhetjük, hogy a szár rohadni kezdjen. A levelek tövéből fejlődő hónalj­hajtásokat folyamatosan érdemes kitörni. Ajánlatos a talaj közeli leveleket leszedni, mert a gombabetegségekkel ezek fertőződnek meg először. A paradicsom trágyaigényes növény, az első gyümölcsök kifejlődéséhez sok nitrogénre van szüksége.

Kertészpaprikás

A paprika a tápanyagokban gazdag vályogtalajokat szereti a legjobban, a meleget kedveli, ezért az általános vélekedés szerint csak május közepén-végén lehet a jól fejlett palántákat a veteményes ágyásokba kiültetni. Az étkezési paprika igen sok vizet igényel, ezért öntözés nélkül még csapadékos években sem lehet szabad földön termeszteni. Hasonlóan igényes a folyamatos és kiegyenlített tápanyagellátás iránt is: gyakran és kis adagokkal kell mű­trágyázni.

Most már a földbe kerülhetnek az uborka-, tojásgyümölcs- és a zellerpalánták is. Ezek ugyancsak meleg- és vízigényesek, vagyis csak rendszeres és bőséges öntözéssel hoznak kielégítő termést.

Megmutatják, mi a gond

Mint fentebb írtuk, a palánták tápanyagigényesek, ezek hiánya hamar meglátszik rajtuk. Ha barnulnak, és száradnak a levelek, akkor cink-, kálium-, kalciumhiány jöhet szóba. A sárguló növény nitrogén-, kén-, vashiányt jelez. Az összesodródó levelek pedig a réz, bór, magnézium, foszfor hiányát mutatják meg.

Olvasóink visszajelzései is azt mutatják, hogy az elmúlt évek, de talán évtizedek legnagyobb és legagresszívebb levéltetű-inváziójával kell szembenéznünk palántafroton. A védelem érdekében ez sokakat vesz rá arra, hogy permetezőszerhez nyúljanak.

De a tápanyaghiány és a levéltetű mellett számtalan betegsége is van a palántáknak, amelyekre figyelni kell. Ilyen a vírusos paprika- és paradicsommozaik, tünetei a leveleken sötétzöld, világoszöld és sárga mozaikfoltok formájában jelentkeznek. A xantomónászos betegség, vagyis baktériumos levélfoltosság és levélhullás. Uborka esetén a pszeudomónászos betegség, amely a szabad földön okoz súlyos károkat, de már a palántákat fertőzi. A sziklevélen sárgászöld, kerek vagy szabálytalan vizenyős foltokat idéz elő. Gombás betegségek közül a palántanevelés során rendszeresen jelentkeznek a palántadőlés kórokozói, melyek szinte minden növényfajunkat veszélyeztetik. De említhetjük a fuzáriumos hervadást, a peronoszpórát. Kártevők közül pedig a tetű mellett a gyökér-gubacs fonálférget, a bársonylegyet, a lótücsköt vagy éppen az üvegházi molytetűt.

(A borítóképen: Figyelmet igényelnek a kiültetést követően a palánták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában