Jó pap holtig tanul

2020.05.26. 20:00

Miskolcon érettségizett az ország legidősebb „diákja”

Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze szociológiát és kulturális antropológiát szeretne tanulni.

Forrás: ÉM

Az ország legidősebb érettségiző „diákja” Miskolcon tett emelt szintű érettségi vizsgát a közelmúltban. Az örökifjú tanuló pedig nem más, mint Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház 67 éves színművésze. Márciusban, portálunknak adott interjújában már említette, hogy egyetemre készül, ezért emelt szinten kell érettségiznie. Immár túl van a próbatételen, az eredményt még nem tudja, de mint mondta, akkor sem bánkódik majd, ha nem veszik fel az egyetemre, mert ő már az érettségire felkészítő kurzuson is nagyon sokat tanult.

Kurzus indult

– A fiam és a lányom is szociológiával kapcsolatos tanulmányokat folytatott, és szerzett diplomát az ELTE-n. Sokat beszélgettem velük a társadalmat érintő kérdésekről, és egyre jobban kezdett érdekelni ez a tudományág. A világ is rengeteget változott az elmúlt évtizedekben, egyre bonyolultabbá vált, így elkezdtem komolyabban foglalkozni a témával. Sokat olvastam, szabadegyetemi előadásokat hallgattam az interneten, majd indult a Miskolci Egyetemen egy emelt szintű érettségire felkészítő kurzus társadalomismeretből. Jelentkeztem rá, és olyan érdekes volt, hogy gondoltam, elvégzem az egyetemen a szociológia és kulturális antropológia szakot – mesélte a színművész, aki ugyan 3 éve már nyugdíjas, de mint mondta, 18 évesnek érzi magát. Igaz, a korral járó problémák jelentkeznek, magas vérnyomás, cukor, de ezeket gyógyszerekkel és megfelelő étrenddel kordában tudja tartani.

Nem a papírért

Szegedi Dezső elárulta azt is, hogy amikor először beült a kurzusra a fiatalok közé, azt gondolta, majd megmosolyogják vagy akár hangos röhögés tör ki, de semmi ilyesmi nem történt. Kedvesen fogadták, ami számára cso­dálatos érzés volt. Az érett­ségin sem csodálkozott senki, hogy egy nyugdíjas ember is megjelent a vizsgateremben.

– Olyan természetesnek vették a diákok, hogy én is írásbelizek, mintha egy korosztályból valók lennénk. Hogy hogy sikerült? Maradjunk annyiban, hogy az értékelést a tanárnőre bízom. Ami tőlem tellett és amire emlékeztem, azt megcsináltam. De függetlenül az eredménytől, én már rengeteget nyertem, mert olyan jó alapokat szereztem a felkészítőn, hogy nekem már az tiszta nyereség, és úgy érzem magam, mintha már le is doktoráltam volna. Ha felvesznek, akkor természetesen járok majd az egyetemre, de ha nem, eldöntöttem, hogy akkor is bemegyek az előadásokra. Megtudakolom, hogy mikor lesznek, és beülök az egyetemi előadóba. Mert igazából nekem nem a „papír” kell, hanem az, hogy jobban tudjak tájékozódni ebben a világban – fogalmazott a színművész.

(A borítóképen: Szegedi Dezső)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában