Állatkínzás

2020.05.21. 09:30

Megsokszorozódott az illegálisan lelőtt madarak száma

Az egész országban lövik már a madarakat, két nap alatt hat lőtt beteget ápoltak a Madárkórházban – hívja fel a figyelmet a Madárkórház Alapítvány.

Forrás: Madárkórház Alapítvány

A kijárási korlátozások, az otthonmaradás, és az ebből kifolyó tehetetlenség sok esetben elfojtott agressziót válthattak ki. Legalábbis ezzel magyarázható az utóbbi időben sokszorosára növekedett, illegális légpuska használat.

A korábbi években mindössze havi rendszerességgel fordultak meg lőtt esetek a hortobágyi Madárkórházban. Az utóbbi hónapokban ez heti 3-4 esetre nőtt, míg az elmúlt két napban hat lőtt áldozatot láttak el, köztük védett, és még fokozottan védett fajok is voltak. Többek között fehér gólya, barna rétihéja, dolmányos varjak, örvös galambok (ellentétben a közismertebb parlagi galambbal, ő is védett). Nem egy elkövetőről van szó, az ország különböző területeiről származnak az áldozatok.

A Madárkórházban kedden éjfél után pár perccel értek véget a műtétek, melynek során a hat legfrissebb áldozatból eltávolították a lövedékeket, és a rendőrségi feljelentéshez csatolandó bizonyítékokként félre tettük.

Az esetek nagy többségében a polgári használatban elterjedt, 4,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék volt a madarakban, melyek lakott területen belül találták el az állatokat, tehát a természetkárosítás mellett a lakott területen belüli illegális fegyverhasználat, valamint az állatkínzás bűntette is felróható a tetteseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában