megint hármasikrek

2020.05.27. 10:00

Igazi majomparádé

Minden családtag besegít a kismajmok nevelésébe, és később is együtt maradnak.

Detzky Anna

Forrás: Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Fotó: Veress Tamás

Hármasiker-kölykei születtek a fehérpamacsos selyemmajompárnak a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. A kicsik egyelőre főként apjukba kapaszkodva töltik a napjaikat, de néhány hetesen lassan elhagyják a biztonságot nyújtó szülők közelségét, és kitekintgetnek a nagyvilágba.

Ritkák a hármas ikrek

– A fehérpamacsos selyemmajmok a legkisebb termetű főemlősök, a kifejlett egyedek is csak 14–18 centi hosszúak. A faj a karmosmajmok családjába tartozik, és kizárólag Dél-Amerika esőerdeiben honos – mondta Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. – Egyelőre nem tekinthetők veszélyeztetett fajnak, de az esőerdő pusztítása miatt az élőhelyük egyre csökken. Tíz-tizenkét fős családi csoportokban élnek, anya, apa, nagyobb és kisebb kölykök alkotják ezeket. Az anya dolga a szoptatás, az apáé és az idősebb testvéreké a hordozás.

A kölykök egy hónaposan még anyatejet fogyasztanak, fokozatosan fejlődik ki mindenevő voltuk.

– A karmosmajmokra általában jellemző, hogy két kölyök jön egyszerre a világra, de ritkán előfordul, hogy három is. Az itt élő majompár 2017-ben állt össze a miskolci állatkertben. A hím Csehországból, a pilzeni állatkertből érkezett, a nőstény pedig Pécsről. Tavaly fölneveltek már hármas ikreket, immáron kilenc egészségesen fejlődő kölykük van. Az apróságok születésüktől fogva látogathatók. Bár az első napokban nehezebb őket észrevenni, mert erősen kapaszkodnak családtagjaikba, hidegebb időben pedig visszahúzódnak a kuckójukba. Egy-két hét múlva lehet rá számítani, hogy önállóan is elkezdenek majd mozogni. Öt-hat hónapos korukig fogyasztanak anyatejet, közben lassan átszoknak a felnőttek táplálékára. Az étrendjük ekkor már nagyon változatos, gyümölcsöt, magvakat, kisebb rovarokat, kígyót, békát és fáknak a nedveit is szívesen fogyasztják – sorolta a gyűjteményi vezető.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában