Sárospatak

2020.05.28. 08:30

Folytatódhat az oktatási program

A világ minden tájáról érkeztek jelentkezések a sárospataki programra.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Remélhetőleg hamarosan folytatódik a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, valamint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közös diaszpóraprogramja, csak a járványhelyzethez igazodva változnak az időpontok.

A világon szétszóródott magyarság fiataljai számára meghirdetett egyedülálló sárospataki oktatási programra még így is heten jelentkeztek, és több tucat az érdeklődők száma – közölte Nagy-Baló Csaba igazgató. Hozzátette: a nemzetpolitikai államtitkársággal közösen hirdették meg a programot, amelynek munkatársai nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a lehetőségről minél többen értesüljenek az érintettek körében, vagyis a Kárpát-medencén kívül élő magyar közösségek. A kormányzati szervezet azonban leállította az összes programját – köztük a sárospatakit is.

Felkészült diákok

Bár a járvány okozta veszélyhelyzet miatt az elmúlt hetekben-hónapokban leállt, remélhetőleg belátható időn belül újraindul a január végén meghirdetett diaszpóraosztály toborzása. Az intézmény továbbra is bizakodó, arra készülnek, hogy rövidesen enyhül a járvány, és a döntéshozók feloldják a programot is hátráltató korlátozásokat. Az igazgató hozzátette: a motivációs levelek és ajánlások alapján a konkrét jelentkezők és az érdeklődők egyaránt nagyon felkészült, magyar gyökereik és a tudás megszerzése terén is elkötelezett diákok. Érkezett jelentkezés például Spanyolországból, Törökországból, Németországból és Ausztráliából is – közölte az igazgató.

Családi környezet

A 34 férőhelyes osztály tanulói a képzés első évét a gimnáziumban most is folyó két tanítási nyelvű oktatás tapasztalataira alapozva, azt megfordítva a magyar nyelv ismeretének elsajátítására és a felzárkóztatásra fordítják. A második és harmadik évben a diákok tudásának egy szintre hozása a cél, az utolsó két évben pedig felkészítik a tanulókat a magyarországi érettségi vizsgára, de lehetőség lesz nemzetközi érettségi megszerzésére is. A hétvégi szakkollégiumi rendszerben a külföldről érkező diákoknak lehetőséget biztosítanak a magyar kultúra legfontosabb elemeinek elsajátítására, a családi környezet biztosítása érdekében pedig létrehoznak egy úgynevezett patrónus keresztszülői hálózatot, amely keretében az otthonuktól távol élő diákok egy második gondoskodó családot kaphatnak.

(A borítóképen: Nagy-Baló Csaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában