Bébi az inkubátorban

2020.05.29. 11:30

Evelin megérkezett, már örökbe is fogadnák

Egy évtizede nem volt hasonlóra példa Kazincbarcikán.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Kazincbarcikai Kórház

A kazincbarcikai kórház babamentő inkubátorába egy leány újszülöttet helyeztek május 25-én. A baba 3060 grammal és 51 centiméterrel született. A szülészeti osztály dolgozói a Barcikai Evelin nevet adták neki. Meglehetősen ritka, hogy újszülöttet találnak a kihelyezett inkubátorban, legutóbb 10 évvel ezelőtt volt erre példa a kazincbarcikai kórházban.

Az édesanyát nem keresik

Dr. Váradi József szülész-nőgyógyász főorvos elmesélte, hogy éppen ügyelt azon az éjszakán, amikor hajnali fél 4-kor az ismeretlen nő a kihelyezett inkubátorba tette az újszülöttet. A portásnak jelzett a rendszer, ő pedig értesítette a szülészetet, majd egy szülésznő és egy csecsemős nővér ment le a kicsiért. Be volt bugyolálva ruhaneműbe, és a köldökcsonk cipőfűzővel volt elkötve. Feltehetően egy többedszer szülő nő lehetett, mert rutinosan el volt látva a pici.

A neve azért lett Barcikai Evelin, mert ezen a napon éppen Evelin névnap volt, a vezetékneve pedig a Kazincbarcikából adódott. A gyermekorvos megvizsgálta, mindent rendben talált, az újszülött egészséges – mondta a főorvos. Arra következtettek, hogy pár órával azelőtt születhetett, hogy az inkubátorba tették. Már aznap lejelentették a gyámhivatalnak, így a további intézkedés már a szakhatóság dolga.

Az édesanyát hivatalosan nem keresik. Akkor fordulhat elő, hogy gyanússá válik valaki, ha az anya szülés után esetleg belázasodik vagy egyéb egészségi problémája adódik, és felkeresi a kórházat. A vizsgálat alatt kiderülne, hogy nemrégiben szült a nő. Ekkor viszont jelenteniük kell a rendőrségnek, hogy történt egy szülés, de az újszülöttről nem szólt az anya. Ez esetben ugyanis felmerülhet a bűncselekmény, ezért szükséges az eljárás. Az újszülött egyelőre a csecsemőrészlegen marad, addig a nővérek gondoskodnak róla. Hat hét áll rendelkezésre, amíg az édesanya jelentkezhet a kislányért. Azután már örökbe adható, mert úgy tekintik, hogy végleg lemondott a gyermekről. Információink szerint Evelinnek örökbe fogadó szülőket is találtak már.

(A borítóképen: Barcikai Evelin nagyon helyes baba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában