hitélet

2020.05.04. 12:00

Covid–19 és a Biblia – heti kétszer 15 percben válaszok

Isten megengedte a járványt, de elkészíti a lelki szabadulás útját is, mondja a lelkipásztor.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Covid–19 címmel indított előadássorozatot a Miskolc-belvárosi evangélikus egyházközség lelkipásztora, Sándor Frigyes. A járvány lelki oldalát ragadja meg a Biblia tanítása alapján.

A tizenöt-tizenöt perces videók minden héten kedden és pénteken este 6 órától érhetőek el a lelkész YouTube-csatornáján. Az ötletgazda elmondása szerint nagyon pozitívak a visszajelzések. Válaszaira mi is kíváncsiak voltunk, ezekből szemezgettünk.

– A modern technika csodákra képes, mégis most azt látjuk, hogy van egy picinyke vírus, amivel szemben tehetetlenek vagyunk, és ebben megéljük a törékenységünket – mondta Sándor Frigyes. – Pál apostol a korintusbelieknek azt írja, hogy a kincsünk cserépedényekben van. Arról beszél, hogy az embernek létezik egy spirituális része, ami nem látható, de valójában az az igazi valója. Ha a bűn útját követjük, akkor következésképpen sérülünk, és sokkal inkább megmutatkozik az esendőségünk. A vírus által most ez egészen nyilvánvalóvá vált. A kérdés valójában az, hogy amikor a földi cserépedényünk széttörik, akkor mit hagyunk itt az utókor számára. Ezért mondja A szeretet himnusza, hogyha mindent megnyerünk, de a lelkünkben kár ér bennünket, akkor tulajdonképpen mindent elveszítünk. Jézusban viszont megtalálhatjuk az örök életet.

A látható világon túl

Isten bizonyos élethelyzetekben megengedi, hogy megtapasztaljuk a bűneink következményeit, de elkészíti a szabadulás útját is.

– A Biblia arról beszél, hogy az ember nem kerülheti el Isten ítéletét. Viszont ahol ítélkezik, ott kegyelem és irgalom is tapasztalható a részéről. Hasonló helyzetet láthatunk az Ószövetségben a pusztai vándorlás időszaka alatt. Annak ellenére, hogy Izrael népe már sok csodát megtapasztalt az Úr részéről, mégis elégedetlen. Ekkor jönnek a kígyók, amelyek támadásaitól csak azok a zsidók menekülnek meg, akik feltekintenek Mózes póznára tűzött érckígyójára. A vírus hasonlóan félelmetes és láthatatlan ellenség, ami arra figyelmeztet, hogy ne csak azt lássuk, ami a szemünk előtt van, hanem értékeljük át az életünket. „Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges és nem hagy titeket erőtökön felül kísértetni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni (1.Kor.10,13)” – idézte a lelkipásztor.

(A borítóképen: Sándor Frigyes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában