Simogatni jó!

2020.05.14. 19:30

Állatlélektan karanténban

Kisállataink simogatása közben számos egészségvédő mechanizmus aktiválódik szervezetünkben.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk fotója

„Egy, a magyar állattartók megkérdezésével készült felmérés szerint a házi kedvencek jelenléte sokat segít abban, hogy könnyebben átvészeljük a kijárási korlátozással járó bezártságot. A néhány hete végzett reprezentatív kutatásból kiderült, hogy az otthon töltött idő alatt a magyar állattartóknak átlagosan több idejük jut négylábú barátaikra, és sokan kutyájukhoz fordulnak lelki támaszért” – olvasható a kutatást végző üdítőket és élelmiszereket gyártó, svájci multinacionális vállalat közleményében. A témáról egy helyi szakértőt faggattunk.

Remek hallgatóság

– A lelki egészség megtartásában egy társ, akár kutya vagy cica jelenléte nagy segítség, különösen a magányosan élők számára. Így legalább van kivel foglalkozni, törődni, a szeretetet a kedvenc feltétel nélkül viszonozza – mondta Szécsi Annamária, a Négylábú Segítők Egyesületének elnöke, amely terápiás kutyák képzésével foglalkozik. – Kutatások igazolják, hogy az állatok jelenléte jó hatással van az emberi szervezetre. Amikor simogatjuk őket, normalizálódik a szívverés, csökken a kortizonszint, a vérnyomás és a pulzusszám, ami hosszú távon egészségmegőrző. Akár legbelsőbb félelmeinket, gondolatainkat is megoszthatjuk velük, titkaink jó kezekben lesznek. Az állat remek hallgatóság, sosem kérdőjelezi meg, amit mondanak neki. A vele való beszélgetés segít feldolgozni a problémákat. Külföldön már nemcsak orvosok, de pszichológusok és pszichiáterek is alkalmaznak terápiás kutyákat ebből a célból, mert nekik elmondják a páciensek azt is, amit embernek sosem mondanának el.

Húzzunk határokat

A szakembert arról is kérdeztük, az állatokra milyen hatással van a jelenlegi karanténhelyzet.

– A házi kedvencek a mostani otthonlétet nagy örömmel fogadják. Imádott gazdijuk folyamatosan mellettük van, sok esetben többet is foglalkozik velük, mint máskor. Ettől függetlenül a viselkedésük megváltozhat, ha nem figyelünk arra, hogy legyen olyan időszak, amikor elszeparáljuk magunkat tőlük. Az sem jó, ha a bezártság ideje alatt engedékenyebbek vagyunk. Előfordulhat, hogy előtérbe szeretnének jutni, akaratosabbakká válnak, mert gyakrabban játszunk velük. Azt is gondolhatják, hogy kicsit többet megtehetnek. Mivel most nem járunk kutyás közösségbe, nagyobb igény támadhat a kisállatban, hogy új dolgokat csináljon. Különösen a munkakutyák mindennapos foglalkoztatása fontos még home office idején is. Ugyanakkor az állattartók jól teszik, ha már most készülnek a bezártság utáni időszakra, amikor minden újra a régi kerékvágásba kerül. Ha hirtelen otthon marad egyedül az eb, megjelenhet a szeparációs szorongás, amely során a kutyus ugat, vonít, tombol, és mindent bepiszkol, ha a gazdája magára hagyja. Érdemes ezt megelőzni azzal, hogy meghúzzuk a privát szféránk határait – ajánlotta Szécsi Annamária.

(A borítóképen: Pacsit ad a terápiás kutya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában