hitélet

2020.05.03. 18:00

Ajándék, de nem az igazi

Átalakult az életük, és próbálják a legtöbbet kihozni a helyzetből.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A Szent Ferenc Kisnővérei szerzetesközösség élete is átalakult a járvány miatt. Krisztina nővérrel beszélgettünk, aki a miskolci rendházban él.

– Betartjuk a korlátozásokat, és csak akkor hagyjuk el a lakhelyünket, ha muszáj. A napjaink gerince nem változott. Közösen végezzük a zsolozsma imaóráit, együtt étkezünk délben és este, figyelünk a testmozgásra, elmélkedünk, naponta minimum egy óra szentségimádásunk van, Szentírást olvasunk és ellátjuk a közösségi feladatokat. Az átalakult apostoli szolgálatok miatt többeknek szabadult fel valamennyi ideje, így ebből igyekszünk sokat az Úrral tölteni – számolt be a nővér.

Online szolgálatok

Híveik kérésére több imaórát élőben elérhetővé tettek.

– Próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni az új helyzetből. Online tartjuk a hitoktatást, Arlóban a halmozottan hátrányos helyzetű roma családokkal foglalkozó Elfogadlak Alapítvány bizonyos feladatait szintén a virtuális térben bonyolítjuk le. Lelkivezetéseket folytatunk online, és az egyik arlói nővér még 30 napos lelkigyakorlatot is kísért Skype-on. Igyekszünk személyre szabott válaszokat adni, közbenjárásunkról pedig mindenkit biztosítunk. Több kérés érkezett felénk, ezért interneten követhetők a zsolozsmáink, Anna nővér engesztelő imát vezet mindennap, vasárnap este pedig az arlói nővérek dicsőítésébe kapcsolódhatnak be a Facebookon keresztül – sorolta Krisztina nővér.

Segítik az időseket

A nehézségekben maguk is osztoznak a környék lakóival.

– Igyekszünk az egyedülálló idősebb testvéreink számára elérhetők lenni. Próbáljuk őket megszólítani telefonon, és ha kell, segítünk a bevásárlásban, ügyintézésben. A szociális kapcsolatok hiánya minket is próbára tesz. Küldetésünk egy része az emberekhez szól, a velük való személyes kapcsolatban bontakozik ki, válik élővé az örömhír. Online térben találkozni valakivel kicsit olyan, mint amikor éhesek vagyunk, és megnézünk egy főzőműsort a számítógépen, esetleg iszunk mellé fél liter vizet, hogy valamivel betöltsük a gyomrunkat. Nem az igazi. A technika is ajándék, hogy mégsem vagyunk teljesen elszigetelve egymástól – hangsúlyozta.

Kicsiségünkre mutat rá

Sok embert érdekel, hogy Istennek mi lehet a szándéka a koronavírus-járvánnyal.

– Isten járvánnyal kapcsolatos szándékáról csak találgatni lehet, de az azért világosan látszik, hogy az értékrendünket mindenképpen át kell gondolni. Lehetőséget látunk ebben a szituációban, reflektálunk a saját működésünkre. Nekünk is voltak túlkapásaink az életritmusunkban, gyakran belepörögtünk a munkába. Ez a helyzet megállásra késztet. Fókuszálja a figyelmünket az Úrra és arra, hogy csak az egy lényegessel foglalkozzunk. Nem éltünk elég tudatosan, pazaroltunk, az önzőség sokszor lett úrrá rajtunk, a fogyasztói társadalom beszippantotta az emberiséget. A koronavírus miatti helyzet a maga bizonytalanságával segít elengedni azt az illúziót, hogy hatalmunk van minden felett. Nagy árat fizetünk most ezért, de talán felfedezhetjük erre a néhány hónapra, hogy otthonaink is válhatnak templommá. A Teremtő rávilágít a szeretetre épülő kapcsolatok fontosságára, a közösség erejére és arra, hogy az élet maga Isten – zárta Krisztina nővér.

(A borítóképen: A Szent Ferenc Kisnővérei online is próbálja a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában