Gasztronómia

2020.04.09. 12:00

Tippek allergiásoknak

Ételérzékenyek számára adott hasznos étkezési tippeket a vegaszakács.

Detzky Anna

Benkn Simk Beta mutatta be a mandulatej elksztsnek a mdjt.

Fotó: Bujdos Tibor

Az ételallergiásoknak segített a Vegán Főzőklub a Női Erőforrás Család és KarrierPontban. Közvetlenül a kijárási korlátozás bejelentése előtt szerveztek foglalkozást kisgyermekes anyukák számára.

Vegán módra

– Növényi alapú, gyermekbarát ételeket készítünk, és megmutatjuk az anyukáknak, hogy pontosan mit használunk fel – mondta dr. Benkéné Simkó Beáta vegaszakács, aki maga is ételérzékenységgel küzd. – Sok édesanyával találkozom, akinek a csemetéje valamilyen ételallergiában szenved. Mi azoknak is ajánljuk a főztjeinket, akiknek glutén-, tej- vagy tojásérzékenységük van. Ezeket az alapanyagokat mind elhagyjuk a vegán étrend miatt is. Az összetevőket mindenki pénztárcájához és igényeihez mérten választhatja meg. Gyógynövényboltokban és az élelmiszerboltban is bármi beszerezhető.

Ottjártunkkor növényi alapú tejeket készítettek, kesu-, kókusz- és mandulatejet, amelyek akár habaráshoz vagy müzlialapként is fogyaszthatók. Azért, hogy semmi ne vesszen kárba, a megmaradó mandulapépből pedig gyermekbarát kekszeket sütöttek, amelyek útravalóként csomagolhatók.

Az egyik állandó résztvevőt motivációjáról kérdeztük.

– Azért vagyok ma itt, mert az első terhességem idején nagyon súlyos ekcémám lett – mesélte Böszörményi Tímea.

A babával jött az allergia – Genetikailag már gyermekkorom óta ekcémás tüneteket produkáltam, de soha nem hatalmasodott el rajtam – folytatta Tímea. – Amikor állapotos lettem, akkor viszont kiderült, hogy a kazeinre allergiás vagyok. Az egész testemet elborították a kiütések. Sajnos azóta az összes tehéntejszármazékot kerülnöm kell. Vásárláskor és főzéskor nagyon oda kell figyelnem. Bár az ember nem is gondolná, de ma már rengeteg olyan termék van, ami kazeint tartalmaz. Süteményeknél és a reggeli kávéhoz rizstejet szoktam fogyasztani, de más, elég sok helyettesítő termék forog még közkézen az élelmiszerpiacon.


Mandulakeksz

Hozzávalók: 20 dkg mandula, 2 l víz, 300 g barna rizsliszt, 200 g kókuszolaj és lenmagliszt, 100 g finomítatlan nádcukor, 1 kanál arany lenmagliszt 3 kanál vízzel keverve

Elkészítés: Alaposan mossuk meg a mandulát és áztassuk be éjszakára vízbe, a hűtő leghidegebb pontján tárolva. Másnap forraljunk fel vizet egy lábasban, és tegyük bele a mandulát, amely ennek hatására ledobja magáról a héját, de a héjat rajta is hagyhatjuk. Aztán turmixoljuk le a 20 deka mandulát 2 liter vízben. Szűrjük le a folyadékot. A mandulapéphez keverjünk barna rizslisztet és dermedt kókuszolajat. Dolgozzuk össze. Lenmaglisztet keverjünk el vízzel 1:3 arányban, és a nádcukorral együtt adjuk hozzá a tésztához. 20 percig pihentessük a hűtőben. Nyújtsuk, szaggassuk ki, majd 180 fokon 15 percig süssük.

(A borítóképen: Étrendi tanácsok a főzőklubban | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában