hitélet

2020.04.13. 14:30

Pompa nélkül ünnepelnek

Az egyszerűségre és a lényegre irányítják a figyelmet a hívek nélküli húsvéti szertartások.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A legtöbb templomban leegyszerűsítve ünneplik idén a húsvétot a koronavírus-járvány és a kihirdetett veszélyhelyzet miatt.

– A Mindszenti Plébánián továbbra is hívek nélkül mondjuk a szentmiséket, és így tartjuk meg az ünnepi szertartásokat is. Igyekszünk a médián keresztül meghívni azokat, akik római katolikusok, vagy érzékenyek lettek a vallás és azon dolgok iránt, amelyek nem tőlünk, hanem Istentől függnek – mondta Juhász Ferenc, a Mindszenti templom plébánosa. – A városi televízió közvetíti a szent három napot, vagyis a nagycsütörtököt, nagypénteket és nagyszombatot, illetve a feltámadási szertartást innen a Mindszenti templomból. Azoknak, akiknek szükségük van lelki feltöltődésre, otthonról is be tudnak kapcsolódni. Személyes gyónásra sajnos nincs lehetőség.

Puritánabb szertartások

– A nagycsütörtök az Eucharisztia alapításának az ünnepe, amikor Jézus az utolsó vacsorán összehívja a tanítványokat: a kenyér és a bor színében odaadja magát övéinek, és az ünnepi szentmise is erről fog szólni. A keresztet letakarjuk lila lepellel, amit nagypénteken leplezünk le. Ekkor Krisztus kereszthalálára emlékezünk, és nem misézünk. A pap piros színű ruhában, leborulva kezdi a nagypénteki szertartást, amely Jézus megrendülését, szenvedését és halálát fejezi ki.

Könyörgéseket mond a világ nagy szükségleteiért, a koronavírus-járvány megszűnéséért. Átvettünk Komáromból egy szép passióéneket, és azt játsszuk majd be a kamerába. A nagyszombati szertartás a leggazdagabb, de most ez sem lesz olyan díszes. Mivel ekkor jön föl az esthajnalcsillag, már a húsvéthoz számítjuk ezt az időt. Tűzszentelést tartunk, meg­gyújtjuk a gyertyát, amely Krisztus feltámadását jelenti.

A kert nyitva áll

A Miskolc-Selyemréti Szent István Király Plébánia lehetőséget kínál rá, hogy hívei megkaphassák az általános feloldozást.

„Érsek atya engedélyt adott az egyházmegyében dolgozó minden papnak az általános feloldozásra. Ez a gyónással egyenértékű szentség, ahol a bűnbánat közvetlenül Isten előtt történik lelkiismeret-vizsgálattal. A pap ezt követően feloldozást adhat, akár az ajtóból, kapuból, utcáról is gyónás nélkül. Bár a feloldozás érvényes, de amikor majd az általános feloldozást megkövetelő és a gyónást megakadályozó körülmények megszűnnek, akkor a bűnöket érdemes meggyónni a papnak is, mert az nagy lelki segítség. Aki úgy dönt, hogy vállalja a személyes gyónást, kellő távolságtartás mellett eljöhet a plébánia kertjébe.” – foglalta össze Skublics Máté.

(A borítóképen: Juhász Ferenc plébános a szertartásokat készíti elő a Mindszenti templomban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában