Gasztronómia

2020.04.19. 15:00

Most otthon főz a lovag

Segíteni akar másoknak, hogy egyszerűbb dolguk legyen a mindennapokban.

Horváth Imre

Tóthné Herényi Ildikó hétvégente a legritkább esetben van otthon normális körülmények között. Viszont a megye – sőt azon túl – rendezvényein, főzőversenyein részt vevők igazán jól ismerik, ugyanis Ildikó vagy a zsűriben ül, és pontozza az ételeket, vagy maga is versenyez, ilyenkor pedig jobbára győz is. Tagja a Szabadtűzi Lovagrendnek, ilyen minőségében éppen két hónapja találkoztunk vele utoljára, amikor Csetneki Lászlóval karöltve Gesztelyben a Termelői és Kézműves Napon dobálták a palacsintát, és tanítottak meg mindenkit ennek a finomságnak az elkészítésére. Ezt követően nem sokkal érkeztek a szigorítások a koronavírus miatt, és sorban maradnak el a rendezvények, ami miatt Ildikó sem megy már hétvégente sehová.

Nem csak a családnak

– Ha most minden rendben lenne, akkor minden szombaton főzőversenyen lennék, de sajnos egyetlen rendezvény sincs sehol. Így hát itthon főzök, sütök kettőzött erővel és nem csak a család örömére – meséli.

Ildikó ugyanis a közösségi oldalon igyekszik segíteni azoknak a háziasszonyoknak – vagy férjeiknek és persze bárkinek, aki kedvet kap hozzá –, akik sütni szeretnének, nem is akárhogy. – Az a tapasztalatom, hogy munka után, amikor bemegyek a boltba, már nincsenek friss pékáruk, így eldöntöttem, hogy magamnak készítek itthon. Viszont sokan vannak, akik nem olyan járatosak ebben, mint én, ezért videó, fázisfotók készülnek közben, és részletes leírást, receptet is mellékelek hozzá. Mindennap más készül, magvas kenyér, buci, zsemle, croissant.

Praktikus tanácsok

Eddig nagyon jó visszajelzéseket kapott, kérik, hogy töltsön fel újabb recepteket, azt mondják követői, hogy egyszerű, jól érthető és követhető a megosztása. Így most az a terv, hogy egyszerűbb főételeket is elkezd így megosztani olyan hozzávalókból, amelyek otthon bármikor megtalálhatóak, így próbálva praktikus tanácsokkal segíteni az otthonukban ragadt családokat.

– Eddig minket nem érintett annyira a járvány és következményei, dolgozunk a férjemmel, és ugyanúgy bejárunk, mind eddig. Viszont mind a két lányom kórházban dolgozik, és az ismeretségi körünkben vannak olyanok, akik elveszítették a munkájukat, így látjuk, milyen nehéz idők ezek. Igyekszünk mindenkinek segítő kezet nyújtani, amiben tudunk, mert ez nagyon fontos! A kistelepüléseken mindenütt megállt az élet, ahol lettek volna rendezvények, versenyek, mindenhol lemondták. Így viszont nincs közönség, nincs turizmus, nincs bevétel, ami sok településnek fontos lett volna – mondja Tóthné Herényi Ildikó.

Azért, hogy a lovagrendben „karbantartsák magukat” receptversenyt hirdettek, a tagoknak olyan ételeket kell elkészíteni, amelyeket még nem készítettek versenyen. Erről videót kell forgatni, elküldeni: így versenyeznek egymással.

(A borítóképen: Tóthné Herényi Ildikó| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában