Kertész

2020.04.21. 12:30

Metszhetők a körtefélék

Virágzás idején sem ártunk a fának, viszont megkönnyíti a dolgunkat.

Horváth Imre

Április a gyümölcsfák jó részénél a tavaszi metszés időpontja is. Így ilyenkor kell – alapszabály szerint még a virágzás előtt – megmetszeni az alma-, körteféléket vagy éppen a birsek nagy részét.

Hogyan fogjunk hozzá?

Ugyanakkor attól függően, hogy nyári vagy őszi körtéről, almáról beszélünk, ahogy a virágzásnak, a termésnek, úgy a metszésnek is eltérő lehet az időpontja. Olvasónk arról érdeklődött, pontosan hogyan is metssze meg a körtefáját, hogyan tudja megkülönböztetni a termést hozó ágakat azoktól, amelyeket bátran levághat. Ehhez nagy segítséget adhat, hogyha végképp tanácstalanok vagyunk, ha mégis megvárjuk, amíg virágozni kezd a fa, és ekkor végezzük a metszést. A tapasztalat ugyanis az, hogy a fának semmi baja nem lesz attól, ha virágzás idején távolítjuk el a fölösleges ágakat, így pedig biztosan azok maradnak meg, amelyek termést is hoznak majd.

A körtefa természetes koronaformája a fölfelé törő kúp alak. Ennek megfelelően a hagyományos koronaformában ágcsoportos sugaras vagy kombinált formát érdemes kialakítani. Arra azonban figyelni kell, hogy a nyári, illetve az őszi és téli körték között küllemben, így metszési igényben is különbség van. A nyáriak kevésbé igényesek és erőteljesen növekednek. Az ősszel érők többnyire mérsékelten igényesek, középerős növekedésűek. A téliek pedig kifejezetten igényesek, gyengébben növekednek.

Ami domináns, maradjon

Mire figyeljünk? A domináns vezérág maradjon, viszont metsszük vissza az ehhez hasonló másodlagos vezérágakat. Távolítsuk el a befelé növő és az egymáshoz érő, egymást súroló ágakat. Le kell vágni a vízhajtásokat, amelyeket – mint fotónkon is látható – virágzás idején könynyű megkülönböztetni a többitől. De menniük kell a sarjhajtásoknak, a törött, lelógó, sérült ágaknak is.

Mindig rügy felett néhány milliméterrel vágjunk, enyhén ferde vágási felülettel, egy vágással, roncsolás nélkül. Igyekezzünk kevés sebzéssel dolgozni, és használjunk valamilyen sebkezelő anyagot, mert ebben az időszakban már a kórokozók is jelen vannak, amelyek a sebeken keresztül könnyebben bejutnak a gyümölcsfába.

Ritkítás, fiatalítás

Ritkítani akkor kell, ha a fenntartó metszést nem végeztük el rendszeresen és a korona közben besűrűsödött. A ritkítás során távolítsuk el az összes befelé növő, sérült és beteg hajtást, valamint azokat, amelyek egymást akadályozzák a növekedésben, hogy több fény jusson a fa koronájának belsejébe, szellősebb legyen. Az idős fáknál a fiatalító metszést a tél vége felé kell elvégezni.

(A borítóképen: Jól megkülönböztethető a felfelé törő vízág a virágzó, termő ágaktól| Fotó: Horváth Imre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában