Rajz

2020.04.13. 08:30

Megkapták a magukét

Diákigazolványokat rajzolt Mező István irodalmi nagyjainknak.

Irodalmi nagyságok társkereső oldalát készíti egyik kollégánk, Bukovenszki-Nagy Eszter. A tréfás időtöltésről a napokban számoltunk be.

Most mutatjuk: nem szentségtörés az ilyesfajta megközelítés. Az ismert karikaturista, Mező István például három éve diákigazolványt rajzolt nemzeti nagyságainknak, a magyar irodalom halhatatlanjainak.

A rajzban lakó poén

A sorozatban „megkapta a magáét” Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós is.

Egy másik, például a költészet napjához kötődő sorozatában szintén ők és szaktársaik adták a témát.

Hogyan dönt arról, kit „tűz a tolla hegyére”? – a kérdésre Mező István válaszolt.

– Az írók-költők tekintetében szempont volt, hogy közismertek legyenek, tehát egy általános műveltségű ember (valamikor az érettségire mondták ezt) felismerje őket, és a rajzban rejlő poén is beugorjon neki.

Honnan tudja, meddig lehet elmenni klasszikusaink ábrázolásában?

– A karikaturistának kell hogy legyen önkontrollja, hogy megérezze, meddig lehet elmenni. Olyat nem rajzolnék, ami mások becsületébe gázol vagy érzékenységét sérti. Nem könnyű ez, mert mindenkinek más az érzékenységi határa. Negyvenhat éve rajzolok karikatúrát, de eddig egyszer fordult elő, hogy valaki sérelmezte a rajzomat, és ennek hangot is adott. De aztán az illetővel találkoztunk személyesen, és tisztáztuk a dolgot – mondta el Mező István.

(A képeken: Mikes Kelemen és Fekete István diákigazolványa| Készítette: Mező István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában