Állatvilág

2020.04.26. 19:30

Megint medve jár a Bükkben

Barna medvére utaló jeleket találták Szilvásvárad környékén.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata barna medve jelenlétére egyértelműen utaló életjelet talált április 24-én Szilvásvárad határában.

Nem lehet kizárni, hogy egy állatról van szó, de egy példány is hatalmas területeket tud bejárni igen rövid idő alatt, így a Bükk-hegység teljes területén számítani lehet felbukkanására.

A medve jellemzően mindenevő és nem zsákmányszerző, igazán csak rendszertanilag nagyragadozó. Tartani persze ajánlatos, de félnünk nem kell tőle.

Mit tegyünk, ha medvét látunk?

A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése. Ezért ha a közelünkben felbukkan, az állatot szemmel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan igyekezni kell minél távolabb kerülni tőle. A futást felejtsük el, ez ugyanis beindítja a genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét. Ha bocsok is láthatóak a közelben, mindenképp helyezkedjünk úgy, hogy ne kerüljünk azok és az anyaállat közé. Amennyiben a medve tovább közelít, és a táskákban/hátizsákokban élelmiszer van, tegyük le azt a földre, hagyjuk ott és távolodjunk tovább. Ha a medve mégsem tágítana és támad, a szakemberek azt tanácsolják, hogy feküdjünk hasra, a kezeinket kulcsoljuk a tarkónk mögé, ha pedig hátra fordít, tartsuk a kezeket a lágyrészeket vagy a fejet védelmezően. Hamar elmegy az állat, s távozását követően pár perccel irányával ellentétesen hagyjuk el a helyszínt.

Ha túlestünk a találkozáson, netán megsebesültünk, a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, a +36 30 861-3808-on kérjünk mielőbb segítséget.

Forrás: bnpi.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában