Gasztronómia

2020.04.12. 09:30

Hogyan fagyasszuk le ételeinket?

A fagyasztó fontos részét képezi a konyhának, segít elkerülni az ételpazarlást, megóv az egészségtelenebb gyorskajáktól, és pénzt spórolhatunk vele.

Bartók Nándor

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Gyakran előfordul azonban, hogy a mélyhűtőből egyenesen a kukában landolnak ételeink, melyeknél fejvakarva próbálunk rájönni, mikor is kerülhettek a fagyasztóba. Ezt mind elkerülhetjük, ha rendszerezünk kicsit, és felcímkézünk.

Örökké eláll?

A lefagyasztás megállítja a baktériumok szaporodását, így elméletben bármeddig eláll az étel anélkül, hogy megromlana. Azonban azok a húsok és zsírok, melyek a fagyasztóban levegővel érintkeznek, megavasodhatnak. Ráadásul egy idő után minden ételnek megváltozik a minősége, állaga és legfőképp az íze.

Mit tegyünk, hogy tovább elálljon?

Az alapos csomagolás és tárolás segít. Gyorsabb úgy bedobni a hűtőbe a megvásárolt termékeket, ahogy megvettük, viszont jobban járunk, ha átcsomagoljuk, arra törekedve, hogy minél kevesebb levegővel érintkezzen. Ezután a saját munkákat könnyítjük meg, ha felcímkézzük a csomagolást, ily módon is észben tartva, mikor vásároltuk és tettük el a finomságokat.

Egy másik hasznos tanács, hogy a maradékokat jobb, ha kisebb adagokban tároljuk, így gyorsabb és egyszerűbb is az újramelegítésük. Arra pedig mindig ügyeljünk, hogy csak kihűlt ételeket tegyünk a fagyasztóba.

Zöldségek fagyasztása

Sok esetben érdemes blansírozni (előfőzés) a zöldséget mielőtt lefagyasztanánk. Ez annyit jelent, hogy részben meg kell főzni az ételt, mielőtt hideg vízben visszahűtenénk és a fagyasztóba helyeznénk. Átlagban ez két-három percet jelent, már forrásban lévő vízben, persze ez mennyiségtől függően eltérhet. A folyamat segít visszaszerezni a zöldségek friss színét és állagát, illetve elpusztítja a maradék élő mikróbákat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában