Zene

2020.04.06. 08:00

Ady-művház: poptörténeti emlékpont

A hejőcsabai Gárdonyi mellett a diósgyőri Ady Művelődési Házban lelt igazi otthonra a pop és a rock.

Szaniszló Bálint

Tavaly november közepe óta az Ady Művelődési Ház a második olyan helye Miskolcnak (az első a dr. Kiss Ákosné Gonda Erika által vezetett Gárdonyi Művelődési Ház), amely a Poptörténeti emlékpont címet és a hozzátartozó táblát viselheti.

Azon a bizonyos pop- és rocktörténeti napon Pataky Attila, az Edda Művek frontembere és Zselencz László, a banda egyik alapítója leplezte le az említett emléktáblát. Az Edda tagjai számára személyes történelem az Ady, hiszen pályájuk kezdetén sokat próbáltak itt

„A teremtő ide helyezett le minket, Miskolcra, hogy innen indulva menjünk végig az úton, és álljuk ki valamennyi próbatételt – fogalmazott az avatáson Pataky Attila. – Mi együtt vagy külön végigzarándokoltunk az úton.”

Tehetségek otthona

Miskolc nyolcvanas évekbeli jelképe az igazi Edda Művek vagy ahogy nevezik, a „bakancsos” Edda ezen korszakának lezárására az Ady Művelődési Házban készült. Az 1983-as decemberi, sportcsarnokbeli búcsúbulira a zenészek a művelődési ház színpadán próbáltak.

Rajtuk kívül persze rendszeresen voltak zenei tehetségkutatók a színpadon, de olyan helyi bandák is álltak a világot jelentő deszkákra, mint a Swetter, a Marilyn vagy a Kabinet Rt. A kilencvenes évek első felének legendás Metal Karácsonyai is itt voltak a műfaj helyi képviselőinek részvételével.

Nem hagyható ki a történelemkönyvből – miért is hagynánk ki –, hogy 1993 januárjától 1998-ig a Gárdonyi Művelődési Ház felújítása miatt az Ady befogadta az underground kultúra képviselőit is. „Az előtérben, Gárdonyi klub néven heti, kétheti rendszerességgel működött a rendezvény. Itt készült az Üveges Csirkeszemek videóklipje, a házi zenekar pedig a szintén miskolci Ápolók volt. Waszlavik »Gazember« László, ef Zámbó István és a PG Csoport is rendszeresen játszottak itt, de természetesen a miskolci avantgárd bandák törzshelye is az Ady volt a Vian klub mellett. Összművészeti esteket szervezett itt három-négy havonta az Artalom Művészeti Egyesület, ezen alkalmakkor performanszok, filmvetítések, kiállítások és koncertek is voltak. Az intézmény vezetése nyitott volt minden különös és furcsa kezdeményezésre: ilyen esemény volt a kilencvenes évek elején egy vasárnap reggel héttől délig tartó miskolci punkfesztivál.”

Ha csak eddig tart a felsorolás, az Ady már akkor kiérdemelte az emléktáblát. Álljon itt azért még néhány legendás név: East, Hobo Blues Band, Beatrice, Bikini, Európa Kiadó, a Slamovits-féle No zenekar, Lord, KFT, Sing-Sing, R-Go, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk.

„De világsztárok is megfordultak az épület falai között. Joe Zawinul (Weather Report), az osztrák származású billentyűs 1999 novemberében érkezett az Adyba Syndicate nevű amerikai formációjával, melyben egy másik világklasszis, Victor Bailey basszusgitározott. És majdnem volt egy Motörheadkoncert is a házban. 1991 decemberére tervezték ezt az eseményt, az ügy komolyságát igazolja, hogy már a plakátok is elkészültek. Több városi legenda kering erről a történetről, de a koncert végül nem lett megtartva. Nem egy alkalommal koncertezett a falak között a Djabe együttes, kiegészülve a Genesis gitárosával, Steve Hackett-tel.

Erről szólt a múlt év

Jelenleg – az ismert okok miatt – az Ady Endre Művelődési Ház zárva tart, de a művelődésszervezők bíznak benne, hogy hamarosan folytathatják a működésünket, és jobbnál jobb koncertekkel feledtethetik el a közönséggel ezt az időszakot.

Cserháti Fanni, a ház vezetője segített abban, hogy a teljesség igénye nélkül összegyűjtsük az Ady elmúlt évének legemlékezetesebb zenei eseményeit.

Tavaly január 26-án a Sex Action koncertjével indult az Ady szezonja. A zenekar Ganxsta Zoleeval a doboknál fantasztikus koncertet adott közel 300 rockzenekedvelő részvételével.

Március 9-én a Pokolgép koncertezett közel 400 rajongó előtt. A fellépés annyira jól sikerült, hogy tervezik a mielőbbi visszatérést Miskolcra.

„Április 13-án a Leander Kills látogatott az Adyba, akik már visszatérő vendégeknek számítanak, idén februárban is óriási koncertet adtak nálunk” – fogalmazott Cserháti Fanni.

„Nyáron volt a legendás és emlékezetes Djabe-koncert Steve Hackett, a Genesis gitárosának közreműködésével. Október 18-án Bagdi Bella varázsolta el a több mint 300 fős közönséget pozitív életszemléletű dalaival. A Vágtázó Halottkémek októberben visszatérőként lépett fel nálunk, újra csak a maximumra pörgették fel a hangulatot. November elején érkezett az Ossian, a hónap közepén pedig a Road adott telt házas koncertet.

Az évet Deák Bill Gyula fantasztikus hangulatú koncertjével zártuk, ahol szintén teljesen megtöltötték a nagytermet a rajongók.”

Az Illés Klub új otthona

„A gyermekeknek is kedveztünk, hiszen a Tompeti és Barátai áprilisban és decemberben is elvarázsolta a legkisebbeket. Most márciusban is lett volna koncertjük, amit áttettünk szeptember 26-ra. A megvásárolt jegyek érvényesek lesznek azon a koncerten” – tudtuk meg a ház vezetőjétől.

A miskolci Illés Klub 2019 februárjában átköltözött az Adyba, sikeresen folytatni tudták klubéletüket, és hónapról hónapra megtáncoltatták az Illés-rajongókat. Két igazán neves vendéget, zenei legendát is meghívtak az évben, Szörényi Leventét és Mihály Tamást.

(A borítóképen: Steve Hackett gitárjátéka, Deák Bill Gyula énekhangja és a Vágtázó Halottkémek misztikuma is ott volt az Adyban | Fotók: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában