Multimédia/Egészség

2020.04.30. 15:00

A videójátékok segítenek a lelki egészség fenntartásában

Van megoldás arra, hogy ne hagyjuk el a házat, de mégis találkozzunk ismerőseinkkel.

Bartók Nándor

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Az embereknek teljesen felborult az élete a pandémia óta. A legtöbben kialakítanak maguknak egy bevált rutint: minden nap ugyanakkor viszik le a kutyát sétálni, ugyanakkor ebédelnek, még munkába vagy iskolába is ugyanazon az útvonalon közlekednek. A kiszámíthatóságra mindenkinek szüksége van, ez azonban most megváltozott. A cikk készítésének a hetén több ismerősöm említette, hogy minden nap egyre nehezebben ébred, mióta „kötetlenebbek” a napjaik. Az pedig szintén nem segít, hogy a szabadidejük nagy részét is a négy fal között töltik, a járványnak köszönhetően. Érthető, hogy egy idő után megcsömörlik az ember motivációja, tennivaló és szórakozás hiányában.

Figyelemelterelés

A filmek és sorozatok segíthetnek a szabadidő kitöltésében, viszont nem mindenkinek válnak be. Vannak, akik több interaktivitásra vágynak, szeretnének folyamatos visszajelzést kapni arról, hogy csinálnak valamit. Egy videójáték pontosan ezt az élményt tudja biztosítani, a játékipar széles körű kínálatának hála pedig mindenki talál olyan típusú játékot, ami az ő érdeklődéséhez közel áll.

Siker érzet

A hosszú távú tervek mellett sokan rövid távú, esetleg napi célokat is állítanak maguknak. Ez segíthet céltudatosan, és kalkuláltan élni a hétköznapokban. Jelenleg ez nem kivitelezhető ugyanabban a mértékben, a sportolási lehetőségek és szabadidős programok lefújása miatt. Arra viszont van megoldás, hogy gólt rúgjunk, vagy megnyerjünk egy versenyt otthonról is, és még nem is feltétlenül „muszáj” kimozdulni hozzá. Persze nem lesz ugyan az az élmény, viszont egy egészséges sikerérzetet a virtuális célok beteljesítése is nyújthat az embernek, ami pedig segít kivárni, amíg a valódiakat meg tudja valósítani az ember.

Szocializáció

A fiatalabb korosztály már beleszületett ebbe, viszont az idősebbek még lehet, furcsállva nézik a fiatalokat, ahogyan órákig ülnek egy számítógép vagy konzol előtt, és egy mikrofonba beszélnek. Első ránézésre ez egy magányos és elszigetelt tevékenységnek tűnhet, azonban ennek épp az ellenkezője az igaz. Ma már nem számít kirívónak, hogy valaki új barátokra tesz szert interneten, vagy videójátékokban. Kapcsolattartásra pedig bevett szokás, ha egy társaságból együtt játszanak az emberek, hiszen ez is egy hobbi.

A járvány kezdete óta több fórumon is olvashatunk olyan híreket, hogy az online videójátékok virtuális világát eddig még nem látott mértékekben kezdték el látogatni. Egyre többen „találkoznak” online egymással, legyen az egy virtuális- harcmezőn, autópályán vagy éppen egy biliárdasztal körül. Sok videójátéknak már van saját, beépített kommunikációs csatornája is, melyen keresztül egy mikrofon és egy fülhallgató ellenében könnyen megvalósítható a beszélgetés vagy chatelés. Akinek nincs más lehetősége, ellenben van egy kis felesleges szabadideje, azoknak segíthetnek a játékok átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában