Állatvilág

2020.03.22. 15:00

Vizslákkal együtt az élet

Kutyabarát munkahellyé vált Á. Tóth József fotográfus stúdiója.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A magyar vizsla közkedvelt kutyafajta. Bár vadászkutyának tenyésztették ki, a gazdik közül mégis többen vélekednek úgy, hogy akár szobában is tartható. Á. Tóth József fotográfussal beszélgettünk vizsláival való kapcsolatáról.

Kutyabarát munkahely

– Mindig volt mellettem valamilyen állat, leginkább kutya. Korábban keverék kutyusom volt, de most két idősebb vizslám van. Dzsesszi, a szuka tízéves és Borisz, a kan nyolcéves. Törzskönyv nélküli fajtatiszta állatok. Kifejezetten szeretem ezt a fajtát, mert jó természetű és okos. Különösebb nevelés nélkül is könnyen összeszoktunk velük, amikor hozzánk kerültek. Amíg kölykök voltak, addig persze rakoncátlankodtak. A fiatalabb néha még most is rosszalkodik – mesélte Á. Tóth József.

Dzsesszi és Borisz mindenhová követi gazdáját.

– Nekem nagyon szoros kapcsolatom van a kutyáimmal, kikövetelik maguknak, hogy szeretgessem őket és sokat foglalkozzak velük. Gyakran még dolgozni is velem jönnek. Kedvelik az embereket és a kollégáimmal is jól kijönnek. Napközben ilyenkor alszanak, vagy időnként körbejárnak a helyiségben. Az idegeneket megvakkantgatják, de nem támadnak meg senkit. Mi kutyabarát munkahely vagyunk és olyan is előfordult, hogy négy eb volt velünk, mert mások is behozták a kedvenceiket. Mostanra már ismerik egymást, és mint egy összetartozó falka, úgy viselkednek. Egyébként a kollégákkal jó a kapcsolatom, valószínűleg ezen is múlik, hogy ez így működik – mondta a fotográfus.

Könnyen nevelhető fajta a magyar vizsla, elég finoman fegyelmezni, amikor tanítjuk.

– Otthon kertes házban lakunk, de ahogy a vizslák általában, ők is inkább benti kutyák. Viszont sokat visszük őket sétálni, nyaranta pedig több időt töltenek az udvaron. Két macska is lakik velünk, ők később érkeztek, mint az ebek, de már megszokták egymást. A párom a kutyák anyja, tőle kapják a vacsorát és ő az, aki többet sétál velük. Úgy érzem, hogy engem tekintenek falkavezérnek, mert általában én nevelem őket. Inkább jutalomfalatokkal lehet őket motiválni. Fegyelmezni pedig csak szóval, de akár egy csúnya nézés is elég nekik, hogy tudják, valami bajt csináltak – folytatta a fotográfus.

Igényli a törődést

– A vizslát csak azoknak ajánlom, akik sok időt tudnak vele tölteni, mert rendkívül társas lény. Szinte már félig ember, érdemes beszélni hozzá, vagy feladatokat adni neki, hogy lefoglaljuk. Nagy mozgásigénye van, így a házba állandóan bezárva elpusztul. Ha nem tudja kitombolni magából az energiáit a szabadban, akkor valamilyen szórakozást keres magának, hogy lekösse a szabad vegyértékeit. Például gödröt ás a kertben, vagy megrág ezt-azt – zárta Á. Tóth József.

(A borítóképen: Á. Tóth József és kutyája)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában