járvány

2020.03.24. 16:30

Nem bízzák a véletlenre: felkészültek a járványra

Az idősotthonok lakói egyelőre nem fogadhatnak látogatókat a koronavírus miatt.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/ÉM-archívum

Fotó:

A járványügyi óvintézkedések és a szépkorúak veszélyeztetettsége miatt az idősotthonok élete is megváltozott. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci idősek otthonában az egészségügyi intézkedések mellett belépési tilalmat vezettek be.

– A hozzátartozókon kívül azok a dolgozók sem léphetnek be az intézménybe, akik éppen nincsenek műszakban. Mivel egy épületben vagyunk a régióközponttal, onnan senki nem jöhet át, csak az adminisztrációs dolgozók, illetve az egészségügyi személyzet, hogyha ügyeletet kell hívni valakihez – tájékoztatott Szabó Rózsa, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Idősek Otthona – Miskolc intézményvezetője.

Higiéniai óvintézkedések

A szeretetszolgálat maximálisan törekszik rá, hogy megelőzze a megbetegedéseket.

– Már rögtön a járvány kezdetén lakógyűlést tartottunk, és a foglalkozások keretében is sokszor téma a koronavírus. Jelenleg csak 5-6 fős csoportos műhelyeket tartunk. Természetesen a folyosón sétálhatnak az idősek, és egymást is meglátogathatják a szobáikban. Ez azért fontos, hogy megőrizzük a mentális egészségüket. Az udvarra pedig mindenki lemehet levegőzni kora délután. A bejáratnál az emeleten egyébként találnak fertőtlenítőszert, lábzsákot, kesztyűt és arcmaszkot. Mindegyik sima orvosi maszk, hiszen nincs fertőzés az intézményben. A lakók nagyon szépen megtanulták, hogy mielőtt belépnek, használják a kézfertőtlenítőt. A helyes kézmosásról plakátokat készítettünk, és nem engedélyezzük a textil zsebkendőket, csak a papírt – sorolta az intézményvezető.

Telefonos kapcsolattartás

A kapura kifüggesztve olvasható, hogy belépési tilalom van.

– A látogatási tilalom kapcsán nagyon sokat beszélgettünk, minden hozzátartozót értesítettünk személyesen és telefonon. Teljes mértékben együttműködőek mindannyian, megértőek. Az udvarra nem, de az épületbe a portáig be tudnak jönni időnként a rokonok, hiszen vannak olyan hivatalos dolgok, amiket rendezni kell. Ilyen esetben mi megyünk le, és ha hoznak csomagot, például gyümölcsöt, akkor azt átvesszük tőlük. Viszont felvágottat és süteményt nem lehet most ajándékozni. Intézményünkben minden lakószobában biztosítjuk a vezetékes telefont azoknak, akik tudják használni, és a saját mobiltelefon is engedélyezett. Elsősorban nem is a lakók szoktak kitelefonálni, mert az nehézkes, kódokkal működik. Inkább fordítva, a rokonaik hívják őket akár vidékről vagy külföldről. Egyik idősnek például Kanadában él a rokona, és ő Messengeren videóbeszélgetést is szokott vele folytatni a mi segítségünkkel. Azok pedig, akik szellemileg rosszabb állapotban vannak, őket az intézmény vezetékes vonalán lehet hívni. Ez hordozható készülék, amit odaviszünk a lakóhoz – magyarázta Szabó Rózsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában