Egészség

2020.03.08. 15:30

Kertészet – fitnesz a lassabb életért

A kertészkedés a test és az elme számára is egészséges.

Pap Gyula

Forrás: shutterstock/illusztráció

Alig várjuk, hogy az időjárás kedvezőbbre forduljon, lehetővé téve ezzel a délutáni sétákat, a szabadtéri sportolást és más jellegű egészséges kikapcsolódásokat.

Tudományosan bizonyították: a kertészkedés a test és az elme számára is egészséges – írja az agraroldal.hu.

Az aktívabb életet élőket kevésbé veszélyeztetik az olyan súlyos egészségügyi problémák, mint a szívbetegség, a csontritkulás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy az elhízás. Szakértők szerint a kertészkedés nagyszerű lehetőséget nyújt a fizikai aktivitásra: csökkenti a kortizolszintet és javítja a közérzetet. Ez a két hatás pedig együttesen enyhíti a stressz tüneteit.

Egy apró palánta adta öröm

Több tanulmányt is elolvastunk a témában, és mindegyik foglalkozik azzal, hogy a kertészkedés befolyásolja, milyen lassan és egészségesen öregszünk meg. A szerzők azt hangsúlyozták, hogy a veteményeskertekben dolgozók lényegesen kevesebb stresszt véltek felfedezni magukban, mint a beltéri tevékenységeket végzők. Sőt, a szabad levegőn végzett kerti munkák segítettek összehozni közösségeket, megoldani a demenciában szenvedők viselkedési zavarait vagy éppen iskolás gyermekeknek biztosítottak friss terményeket.

Ugyanakkor azt is állították, hogy a kertészkedés nem csupán a mentális egészséget javítja, hanem jutalomérzetet biztosít azok számára, akik rendszeresen gyakorolják azt.

A növénytermesztés szinte bármilyen korban és képességekkel végezhető. Egy apró palánta felnevelése megerősíti a felelősségtudatot a gyerekekben, akiknek ráadásul lehetőségük nyílik szert tenni néhány alapismeretre a növénytermesztéssel, biológiával és egyéb területekkel kapcsolatban.

A kert egy igazi fitneszterem. Csak itt kicsit mások az eszközök: a kardiógép a kapa, a fűnyíró és a gereblye, az erőnléti edzést pedig az ásó, a talicska, a sövénynyíró szolgáltatja. És az is jó hír, hogy a kert terep az úgynevezett lassú élet mozgalom híveinek: a kertészkedés megtanít lelassulni és türelmesnek lenni. A természet tempója nemcsak a felnőtteket relaxálja, hanem segít megnyugtatni a hiper­aktivitással küzdő gyerekeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában