hitélet

2020.03.22. 11:00

Isten országa reményt ad, írja a megyés püspök

Számos hívőhöz eljutott és bátorítást nyújtott a járvány idejére Varga László megyés püspök levele.

Detzky Anna

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

„Káint, miután megölte Ábelt, arról kérdezte az Úr, hol van a testvéred? – Hát őrzője vagyok én a testvéremnek? – válaszolt. Az Úréval együtt a mi válaszunk is igen, a koronavírus idején még jobban, mint máskor!” – kezdi levelét Varga László püspök atya, amely teljes terjedelmében a Kaposvári Egyházmegye honlapján olvasható.

Velünk a szenvedésben

Hol van Isten a járvány idején? – kérdezhetnénk. „A koronavírus és a válságok idején is tudnunk kell, hogy nekünk olyan Istenünk van, aki miközben gondviselő és megmentő, velünk jön a ­krízisekbe és a szenvedések tengerébe is. Itt van a járvány kellős közepén, hogy felismerjük, és rá tudjuk bízni magunkat! Nagypéntek drámája nem kérdőjelezte meg Isten szeretetét Jézus iránt, hanem megerősítette a hitét, hogy harmadnapra feltámad” – írja a megyés püspök. Lehet, hogy nem értjük, miért engedi ezt Isten. „Ugyanazért, amiért a keresztények üldözését, hogy tanúságot tegyünk a hitünkről! Isten országának békéjét és örömét nem veszélyezteti a járvány, csak akkor, ha nem hisszük, hogy az Ő országa elérkezett. A keresztségünk óta naponta választanunk kell, hogy ellene mondunk-e a sátánnak, a vádlónak, a félelemben tartónak, a pánikot keltőnek. Ugyanakkor abban is választanunk kell, hogy rábízzuk-e magunkat a szerető, gondviselő Atyára, igent mondunk-e Jézus Krisztusra, és hallgatunk-e a Szentlélekre.”

Hitbeli próbatétel

„Sokan közülünk vakon hisznek abban, hogy az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztus minden bajtól megóv bennünket. Jézus nem ígért olyat, hogy lesz betegség, amit a keresztények nem kaphatnak meg, mert hisznek őbenne. Isten mégis mindent a javunkra fordít, csak legyen bátorságunk ezt a helyzetet is a feltámadás, a húsvét felől nézni. A mi igazi reményünk Isten országa és a mennyország! Ezért írja Pál apostol: – Számomra az élet Krisztus, a halál pedig nyereség. A koronavírus rákérdez a hitünkre, a feltámadásba vetett hitünkre is” – magyarázza a püspök.

(A borítóképen: Varga László püspök atya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában