Mezőkövesd

2020.03.15. 12:00

Fontos a beporzó állatfajok védelme

Európában a haszonnövények kétharmada rovarbeporzású.

Tóth Balázs

A beporzók napján tartott ismeretterjesztő előadást a Matyó Múzeumban Török Hunor bükki nemzeti parki védjegyes, négyesi méhész. A térségben jelentős a méhészközösség, valamint a mezőgazdasági termelés is, ezért fontos nem csupán a méhek, hanem a beporzó állatfajok védelme.

Mint mondta, a méhek munkájáról évente több alkalommal is megemlékeznek hazai és nemzetközi szinten is. A Beporzók napja szlovén kezdeményezésre indult útjára, alulról szerveződött, s Magyarországon több civil szervezet is mögéállt. Nem ünnep, hanem nagy problémára hívja föl a figyelmet. A beporzók a legfontosabb élőlények, ökoszisztéma szolgáltatást nyújtanak, Európában a haszonnövények kétharmada rovarbeporzású. Évente 46 ezer milliárd forintnyi munkát végeznek a világban, ennyit kellene elvégezniük az embereknek, ha nem volnának rovarok, beporzómadarak, denevérek. Az emberek emellett természetesen részt vesznek a növények megtermékenyítésben, nemcsak a nemesítés folyamán, hanem olyan helyeken is, ahol a környezeti problémák miatt állatok már nem teszik ezt meg.

Kutás Marietta, a Matyó Múzeum munkatársa elmondta, a rovarfajok negyven százaléka kihalással fenyegetett, s minden évben jelentősen csökken a számuk. A múzeumok azért vállalták föl ennek a programnak a megszervezését, mert néprajzi vonatkozása is van a méhészmesterség, a mézeskalácsosság, a népi gyógyászat miatt. Néphiedelmek szerint nem mindegy, mely napokon reptetik ki tavasszal a méheket, hétfőn és szombaton erőtlenek, a másik három napon túl agresszívek lesznek, csak szerdán és csütörtökön kiengedve lesznek szelídek.

(A borítóképen: Török Hunor előadása | Fotó: Tóth Balázs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában