Olvasói receptek

2020.03.26. 13:00

Családi szakácskönyv készül

Eldördült a startpisztoly, megkezdődött idei receptversenyünk.

A Családok szakácskönyve olvasóink legjobb receptjeiből cím is mutatja, hogy az önök és családjuk kedvenc ételeit várjuk. Egyedi recepteket is bátran küldjenek, ezek színesítik az egyes kategóriákat. Szakács és cukrásztippek, jó tanácsok is bekerülnek a kiadványba.

Csodálatos érzés

Főzni élmény, az pedig csodálatos érzés, ha főztünkkel örömet szerzünk a családunknak. Egy finom étel, ételsor mellett jobb beszélgetni is, egy-egy finomság a családi együttlétet még kellemesebbé teszi. Idei szakácskönyvünk ennek szellemében készül, a családoknak segít olvasóink legjobb, általában otthon már kipróbált receptjei által.

A könyv lektora Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. Ezeket a titulusait azért érdemes felsorolni, mert mutatják, hogy elkötelezett a hagyományos magyar alapanyagok iránt, nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik és a világ gasztronómiai trendjeiben, az új technológiákban is képben van.

– Nagyszüleink, szüleink rendszerint azokból az alapanyagokból készítettek ételeket, melyek otthon adottak voltak – hangsúlyozta Prohászka Béla. – Igaz ez a jószágokra, a zöldségekre, gyümölcsökre. Ma ezek az alapanyagok másodvirágzásukat élik. Emellett kinyílt a világ, régen nem ismert, ma már mindenhol beszerezhető húsokkal, halakkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel bővült a kínálat. Tehát arra biztatjuk kollégáinkat – mert receptbeküldő olvasóink társaink a könyvkészítésben –, hogy bátran nyúljanak régi ételekhez, és „öltöztessék” ezeket akár új köntösbe.

A családban a szülők szeme fénye a gyermek, a gyermekek. Sokszor az ő szájízük szerint főz az anyuka, az apuka, odafigyelve arra, hogy az elkészült ételből ők is jóízűen szeretnének enni. Várjuk gyermekeik kedvenceit, amik önöknek is ízlenek. A gyerekek szívesen sürögnek-forognak a konyhában, így az általuk elkészített első étel receptjét is küldjék be, ehhez rövid családi történetet is csatolhatnak.

Prohászka Béla kitért arra, az albumban helyet kapnak a mindenmentes ételek is az egészséges táplálkozást népszerűsítve. A kifejezés azt jelenti, hogy az adott alapanyag minden vagy a legtöbb problémát okozó allergén anyagtól mentes. A leggyakrabban gondot jelentő allergén anyagok a glutén, a laktóz, a tojás és a szója. A mindenmentes alapanyagokból elkészíthetők a hagyományos ételek is, melyek megfelelnek a magyaros ízlésnek.

A terveink szerint több olvasónk majd a séfekkel együtt készítheti el finomságát a szakácskönyv konyháján. A többi ételt is lefőzik, a süteményeket megsütik a mesterek. Vagyis aki az albumban megjelentek szerint alkotja meg az adott ételt, azt kell kapnia, amit a recept ígér, a színes fotó mutat.


Nyerhetnek is receptjeikkel

A könyvbe bekerülő több mint 150 receptet szakértő zsűri választja ki Prohászka Béla vezetésével. A receptbeküldők között egy Sencor elektromos kuktát, egy Sencor aszalógépet és egy Heinner konyhai robotgépet sorsolunk ki. Már várjuk receptjeiket az alapanyagokkal és az elkészítés leírásával, valamint egy portréfotót a beküldőről.

A végső határidő: 2020. június 20. Receptjeiket, fotójukat e-mailben a [email protected], postai úton az 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. címre küldjék.

(A borítóképen: Idén is több olvasónak lehetősége lesz Prohászka Bélával közösen elkészíteni a receptjét | Fotó: Imre György)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában