Egészség

2020.02.16. 08:30

Milyen színek állnak jól? Segít a szakember

Általános jó közérzetünkhöz hozzájárul az ápolt megjelenés, amiben a színek harmóniája is szerepet játszik.

Detzky Anna

Forrás: shutterstock

A helyes színkombinációk megválasztása kapcsán Csörgő Zsuzsanna mesterkozmetikus véleményét kértük ki, akivel március 28-án a Kézműves Kupán, az ME Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumában találkozhatunk.

– Mielőtt az arcunkat festjük, lényeges időt fordítanunk a mindennapi arc­ápolásra. Reggel és este is mossuk meg és krémezzük be az arcunkat. A téli időszakban kicsit testesebb krémet és alapozót használjunk, nyáron pedig színezett hidratálót – magyarázta Csörgő Zsuzsanna. – Február a farsangi bálok időszaka, amikor a sminkben megjelenhetnek az élénk színek. Különleges alkalmakra ajánlom a smaragdot, a kéket, a bordót, a burgundit, a lilát és a barnát, amelyet kiegészítőktől függően ezüst vagy arany csillámokkal, selyemporokkal kombinálhatunk.

Évszakok szerint

Egyes embereket bőrtípusuknak és hajszínüknek megfelelően az évszakokhoz illeszkedő kategóriákba sorolnak a kozmetikusok.

– Az arany kiegészítőkkel rendelkezők zömében a tavasz és ősz típusba tartoznak. A tavasz ragyogó, üde színei a málna, a türkiz, a kék, a lime, a narancs és a lila. Az őszhöz pedig inkább a föld- és a rozsdás színek passzolnak. A ezüst kiegészítőket használók a tél és a nyár kategória képviselői. Náluk a kontrasztos és komplementer színeket részesítjük előnyben, amelyek kiemelik egymást. Azt, hogy melyik típusba tartozik valaki, a szoláriumozott bőr és a festett haj is befolyásolhatja – mondta a mesterkozmetikus.

Szimmetrikusan szebb

A sminkkel a kisebb szépséghibákat is korrigálhatjuk.

– Egy aszimmetrikus arcon a szemöldök hiányosságain szemceruzával és az arcforma összhatásán különböző árnyalatú korrektorokkal tudunk segíteni. Ha pedig túl közel ülnek egymáshoz a szemek, akkor a belső szemzugba világosabb, a külsőbe sötétebb festéket tehetünk, távolítva őket. Ezt távol ülő szemeknél fordítva is meg lehet tenni. Egy nappali sminknél a szemhéjfestés kevésbé lényeges, elég, ha szépen ki van húzva a szem és a szem­öldök. A szájra finom kontúrt és szájfényt tegyünk, az arcra pedig bronzos árnyalatú pirosítót. A tartós smink titka a minőségi, adott bőrhöz illeszkedő alapanyagok, amire sminkfixáló spray-vel még rásegíthetünk – ajánlotta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában