Akire büszkék vagyunk

2020.02.12. 20:30

Mesélő képek Bujdos Tibor optikáján keresztül

Február végéig a Sátoraljaújhelyi Városi Könyvtárban is megtekinthető kiváló fotóriporter kollégánk, Bujdos Tibor kiállítása.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Tibor huszonöt évvel ezelőtt kezdte munkáját az Észak-Magyarországnál, így ez a tizenkilenc fotó egy igazán exkluzív válogatás munkásságából. Mint mondja, pályája során egyetlen képet sem „hagyott el”, minden fotót gondosan archivál. A Sátoraljaújhelyi kiállítás azért is kuriózum számára, mert ő is a város szülötte.

Az elkapott pillanat

– A kiállított képeket a munkám során készítettem, de valójában nem magukról az eseményekről szólnak, inkább az ott elkapott pillanatokat rögzítettem a gépemmel, úgynevezett zsánerfotókat „lőttem” – árulta el Tibor a tárlatról és hozzátette: büszke arra, hogy kiállításait mindig felkérésre vállalja el.

Bujdos Tibor | Fotó: Vajda János

Varázslat, én mondom

– Fotót mesélni fölösleges és bizonyos szempontból értelmetlen is – mondta Bujdos Attila, az Észak-Magyarország szerkesztője ugyanezen kiállítás miskolci, a Szabó Lőrinc Könyvtárban tartott megnyitóján. – Az erről szóló tanítás szerint például komoly hiba, ha nem önmagáért beszél a kép. És akkor mondanék valamit a fényképező emberről. Leginkább egy kérdést: honnan tudja, melyik „A Pillanat”? Hogyan lehetséges így együtt lennie a történettel? Figyel valamit, de a része is annak. Vele lélegzik, és azonos időben exponál. Varázslat, én mondom.

(A borítóképen Bujdos Tibor egyik kiállított fotója.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában