Cserediákok

2020.02.22. 15:00

Magukkal hozták a napfényt

A Herman Ottó Gimnáziumban két mosolygós latin fiatalemberrel találkoztunk.

Novák Krisztina

A két spanyol anyanyelvű cserediák közül Ricardo Mazzocco Zago Mexikóból, Ramiro Cardelli pedig Argentínából érkezett tavaly augusztusban Miskolcra – a Rotary Club Miskolcnak köszönhetően.

A suli

Szerencsére hamar megkedvelték az iskolát, ráadásul az angolon kívül sokat beszélhetnek az anyanyelvükön is, hiszen spanyol két tannyelvű osztályba járnak. „A suliban mindenki nagyon barátságos, de itt van a legnagyobb különbség Argentínához képest – tudtuk meg Ramirótól. – Az itteni diákoknak sokkal több órájuk van, mint nálunk.”

Ricardo is helyesel, majd megjegyzi, hogy az osztálytársaik kedvesek és mosolygósak, segítik a beilleszkedésüket, de elsőre kicsit „félősebbek”, mint a mexikói fiatalok. A lényeg azonban az, hogy mindkettejüknek rohamosan gyarapodik a baráti körük.

A legmeglepőbb választ akkor kaptuk tőlük, amikor megkérdeztük, hogy mi a legérdekesebb számukra hazánkban. Szinte egyszerre vágták rá, hogy az időjárás. Elmesélték, hogy soha nem jártak még olyan helyen, ahol ennyire hideg lett volna. Persze figyelmeztették őket, és a ruhatárukat is felkészítették az itteni időjárásra, de így is nehéz megszokniuk azt. Ramiro elmesélte, hogy télen náluk plusz tizenöt-húsz fok van, és a plusz öt fok kimondottan hideg időnek számít. Ricardo pedig elmondta, hogy mostanában sok forró csilis levest eszik, majd hozzátette: you know, paprika.

(A borítóképen: Ramiro Cardelli (balról) és Ricardo Mazzocco Zago | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában