Háziállat

2020.02.08. 19:30

Kérdés: kint vagy bent?

Kertben vagy lakásban tartjuk-e a kedvenceinket – erről kérdeztünk gyakorlott állattartókat.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Figyeljünk a háziállatunk szükségleteire, ez a legfontosabb a gazdák részéről.

Figyelem és nevelés

– Szerintem fontos, hogy a háziállatok igényeit szem előtt tartva döntsünk – fogalmazta meg Veréb András, a MÁSA önkéntese. – Nekem elég sok állatom van, kutyám és macskám is. A macskák egy részét kölyökként fogadtuk be. Korán óvatosságra tanítottunk őket, mert viszonylag szabadon mozognak, ugyanis a garázsban készítettünk nekik szállást. Kettő cicát pedig a kerítésen dobtak be. Mivel ők kevésbé voltak nevelhetők, mint a társaik, ezért velünk élnek a házban. Egyedül az egyik szoba tabu számukra, de egyébként családtagként kezeljük őket. A négy kutyám szintén befogadott. Zömében kennelben vannak egy nagy kertben. Egy keverék, tacskó típusú kutyus pedig az udvart uralja, és másik kisebb testű társával a melléképületben készítettünk nekik kuckót. Viszonylag sok energia megoldani az állataink harmonikus együttélését, de megfelelő neveléssel bármit el lehet náluk érni.

Veréb András és kutyusa

Egy másik önkéntes panellakásban él együtt háziállataival.

A mozgáson múlik

– Egy kutyus bárhol tartható, ha eleget foglalkoznak vele. Magam is negyedik emeleti garzonban lakom a kutyámmal. Teljesen családtagként kezelem, hiszen rendszeresen fürdetem, féregtelenítem, bolhátlanítom. Emellett minden nap 4 órát sétálok vele. Ilyenkor más kutyásokkal is találkozunk, ahol remekül szocializálódik – magyarázta Greskovits Zsuzsanna. – Azokat az ebeket, amelyeket nem viszik sétáltatni, hiába élnek akár kertben, nem érik őket új ingerek. Mindig azt mondják, hogy a nagy méretű ebek nem valók lakásba, de sokszor ők kevésbé virgonckodnak, mint a kisebbek.

– Mi akkor engedjük ki a kutyusokat, amikor otthon vagyunk, egyébként bemehetnek a házba, mert már idősek és kicsit betegesek, ráadásul mentett állatok. Egy nagy és három kisebb testű eb van közöttük. Általánosságban véve azt tapasztaltam, hogy a kutyáknak az a fontos, hogy ott lehessenek, ahol a gazdájuk van. A nagynak pedig külön kuckója van – fűzte hozzá Ignácz Viktória civil állatvédő, aki több mint húsz éve tart kutyákat.

„A magyarok 70 százalékának van kutyája vagy macskája, és ez nem véletlen: a lakosság 77 százaléka szerint otthonosabb az a ház vagy lakás, amelyben élnek négylábúak is, és közel ugyanennyien gondolják úgy, hogy a kutyák és a macskák családtagok – derül ki a CIB Bank reprezentatív kutatásából.

„A megkérdezettek több mint harmada, 38 százalék házban vagy lakásban tartja a kedvencét, és további 27 százalék engedi a macskát, kutyát szabadon ki-be járkálni. Összességében 65 százalék nyilatkozott úgy, hogy a kutya és a macska helye alapvetően az ajtón belül van. A megkérdezett gazdik 36 százaléka az ágyába is beengedi négylábú barátait” – olvasható a CIB Bank sajtóközleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában